1, 5 milyon konut nereye taşınacak? İstanbul’da konutların taşınacağı yerler!
Türkiye’de şubat ayı içerisinde birçok deprem hadisesi yaşandı. Yaşanan bu olumsuzluklar sonrasında İstanbul için de önlem kararları alınmaya başladı. İBB tarafından başlatılan hızlı tarama uygulamasına başlanarak riskli binalar belirlenmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’daki 1.5 milyon konutun Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen rezerv alanlara taşınacağını duyurmuştu.
İSTANBUL’DA KONUTLAR NEREYE TAŞINACAK?
Konuyla ilgili olarak Bakan Murat Kurum, “İstanbul’da dönüşmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm var. Bunlardan acilen dönüşmesi gereken 300 bininin dönüşmesi için şu an İstanbul’da sadece bakanlığımızın devam ettirdiği 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz var. O riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz rezerv alanları var. Şehrin içindeki 1,5 milyon riskli binayı belirlediğimiz iki rezerv alana, hem Avrupa hem Anadolu yakasına taşıyacağız” dedi.
İSTANBUL’UN RİSKLİ VE GÜVENLİ İLÇELERİ NERELER?
İstanbul depreme dayanıklı ilçeler ve bölgeleri de uzman isimler tarafından zaman zaman açıklanan konulardan birisi oldu. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk’e İstanbul deprem risk haritası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, olası İstanbul depremi ile ilgili olarak hangi ilçelerin depreme dayanıklı olup olmadığını açıkladı. Ersoy, “Haliç’ten Bahçeşehir’e oradan Sarıyer’e kadar olan alan Türkiye’nin en sağlam kayaçları sayılabilecek bir yer. Sarıyer’de dere yatakları kötü. Parsel olarak söylemiyoruz. Bu genel bir yaklaşım. Anadolu yakası genel olarak sağlam. Dere yatakları ve kayaçların üzerindeki çürümüş yeri kaya olarak kabul etmemek lazım. Sert bir kaya ise yapıyı daha kolay yaparsınız.” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Şile kısmen iyi, Çekmeköy, Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi. Maltepe, Pendik ve Kartal’ın sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi. Sultanbeyli ve Sancaktepe’nin yüksek kesimleri iyi. Benim söylemimden yola çıkarak ben sağlam yerde oturuyorum diyemezseniz. Parsel bazından yersel değişimler olabiliyor. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören’in zemini kötü. Yapı stoğu da kötü. Oralarda müdahale ekiplerinin çok zorlanacağını düşünüyorum. Esenyurt’a yapılan gökdelenle Şişli’de yapılan gökdelen depreme karşı farklı sınav verecek. Esenyurt’un zemini kötü. Bu nedenle Esenyurt’taki gökdelenler teorik olarak zarar görebilir.” dedi.
Kaynak: NTV/CNN