Sağlık

2 dakikada 1 kadın hamilelik yüzünden ölüyor

Dünyada her iki dakikada bir kadın doğum sırasında hayatında kaybediyor. Dünya genelinde doğum sırasında ölümlerin artış gösterdiği belirtiliyor. ABD’de 2000’li yıllar ve 2020’li yıllar karşılaştırıldığında ölüm oranının yüzde 75 artış gösterdiği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü kadınlara ilişkin yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayımladı. Rapora göre dünya genelinde son beş yılda anne / anne adayı ölüm oranları hemen hemen tüm ülkelerde ya artış gösterdi ya aynı kaldı. DSÖ raporunun yazarı olan epidemiyolog Dr. Jenny Cresswell, “2020’de, dünya çapında 287.000 kadının annelik nedenlerinden öldüğünü tahmin ediyoruz ve bu, günde yaklaşık 800 ölüme veya her 2 dakikada bir ölüme eşdeğerdir” dedi. DURUM KÖTÜLEŞİYOR Bilim insanları bunu anne sağlığı açısından bir gerileme olarak değerlendiriyor. Veriler 2000 ve 2015 yılları arasında anne ölümlerinde azalma görüldüğünü gösteriyor. Uzmanlara göre bu durum sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliği ortaya koyuyor.

Raporda Amerika Birleşik Devletleri’nde anne ölümlerinin son 20 yılda yüzde 75 artış gösterdiği ifade edildi. Verilere göre 2000 yılında 100 bin canlı doğumda 12 anne ölümü görülürken bu sayı 2020’de 21’e yükseldi.

TÜRKİYE’DEKİ VERİLER

Türkiye Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise 2021 yılında anne ölüm oranı 100 binde 13,1 olarak ölçüldü. Anne ölümlerinde en düşük oran 100 binde 5,5’le Ege bölgesinde görülürken, en yüksek oran ise 16.9’la Güneydoğu Anadolu’da. 

DÜNYADA EN ÇOK ÖLÜM SAHRA ALTI AFRİKA’DA

Rapor, dünyanın bölgeleri arasındaki büyük eşitsizlikleri ortaya çıkardı. Anne ölümleri büyük ölçüde dünyanın en düşük gelirli bölgelerinde ve çatışmalardan en çok etkilenen ülkelerde yoğunlaşmaya devam ediyor. En yüksek anne ölüm oranı, her 100.000 canlı doğum için tahmini 545 anne ölümüyle Sahra Altı Afrika’da rapor edildi. Küresel olarak, tahminen 10 anne ölümünden 7’si bu bölgede gerçekleşiyor. DSÖ Üreme Sağlığı ve Araştırma Departmanından Dr. Lale Say, “Anne ölümleri, bir sağlık sisteminin nasıl işlediğinin önemli bir göstergesidir” dedi. Say, “Kadına yapılan yatırım, toplumların ve ülkelerin geleceğine yapılan yatırımdır” diye konuştu. DSÖ uzmanları, kadınların özellikle doğum sırasında kaliteli sağlık hizmetlerine daha az erişimi olduğunda anne ölümlerinin arttığını söylüyor. Anne ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında şiddetli kanama, yüksek tansiyon, enfeksiyon ve güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlar bulunuyor. Modern klinik bilgi ve teknoloji ile anne ölümlerinin çoğunu önlemek mümkün.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu