Teknoloji

2.el fiyatlarında düşüş sürüyor – Otomobil Haberleri

2.el fiyatlarında düşüş sürüyor
expand

KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayınlanan ilanlardan hareketle hazırlanan ve ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimler incelendi.

Rapora göre otomobil talep endeksi Nisan’a kıyasla yüzde 5,2 yükselirken, geçen yılın Mayıs ayına kıyasla ise yüzde 17 daha düşüktür. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlediğimiz satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı 0,8 puan artarak yüzde 18 olmuştur. Bu göstergenin detayları incelendiğinde hem ilan sayısının hem de satılan otomobil sayısının arttığı göze çarpıyor. Otomobil piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık otomobil ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” geçen aya kıyasla 1,7 gün kısalarak 22,8 gün oldu.

Reel satış fiyatları düşmeye devam ediyor

2023 Kasım-2024 Mart arasında sürekli artan otomobil talep endeksi Nisan’da uzun süren bayram tatili sebebiyle belirgin bir düşüş göstermişti. Geçen ayın aksine Mayıs’ta talep endeksi yeniden yükselişe geçerek Nisan ayına göre yüzde 5,2 artmıştır. Otomobil talebi aylık yükselişe rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 düşük.Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak yüzde 18 olmuştur. Bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısının yüzde 7,2; satılan otomobil sayısının ise yüzde 12,4 arttığı görülmekte.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu