Polisin izleme listesinde kimlerin yer aldığına ilişkin ayrıntılar açıklandı
Pazartesi günü ortaya çıkan bilgiye göre, Türkiye ile yakın bağları olan göçmenlerin polis tarafından onaylanan izlenen yabancı uyruklular listesinde yer aldığı bildirildi.
Polis Pazar günü, güvenlik yetkililerinin yurt dışındaki terörist gruplarla olası bağlantıları olduğundan şüphelenilen yabancı uyruklu kişilerin bir listesini tuttuğu yönündeki raporları doğruladı.
Düzensiz göçmenlerin yüzde 95’inin cumhuriyete kuzeyden seyahat ettiği tahmin ediliyor ve kamuoyunda kutuplaşma ve Müslümanlara karşı ırkçılık, Türkiye’den silahlı göç akışı ve Suriye’den İslamcı kökten dincilerin gelmesi korkusuyla ilgili endişeler çok fazla.
KYP istihbarat servisleri, iltica servisi, uzaylılar ve göçmenlik servisi, istihbarat yönetimi ve analiz servisi ve terörle mücadele ofisini kapsayan bir bilgi paylaşım ağı kuruldu.
Listenin 450 kişiden oluştuğu yönündeki haberin ardından polis sözcüsü Christos Andreou, söz konusu kişilerin sayısını vermeyi reddetti ancak bu kişilerin Cumhuriyet’te ikamet ederken bu tür bağlantılardan arındırmak için izlendiğini ve bazen sorgulandığını doğruladı.
Philenews’e göre, bir vakada güvenlik yetkilileri, Türk milli istihbarat teşkilatı (MİT) ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir göçmeni taradı. Bir başka kişinin ise Türk askeri personeliyle doğrudan temas halinde olduğu belirtildi.
Yayımlanan bilgilere göre polis, Özgür Suriye Ordusu ve/veya El Nusra Cephesi ile savaşmak üzere Kıbrıs’ta ikamet ederken Suriye’ye gittiği iddia edilen üçüncü ülke vatandaşının vakasını izliyordu.
Adamın, sosyal medyada yayınlanan ve Kıbrıs’ın kalabalık bir bölgesinde askeri bir örgütün bayrağını taşıyan bir fotoğrafta göründüğü bildiriliyor. Diğer fotoğraflar isyancıları askeri teçhizatla gösteriyor.
Bayraklı kişi, MİT’in işbirliğiyle, aslında eski savaşçıların Avrupa’ya taşınmasına yardımcı olmak için faaliyet gösteren bir paravan şirket işlettiği iddiasıyla soruşturuldu.
Yetkili ekibin değerlendirmesinin ardından yakın takibe alındı.
Kıbrıs istihbarat servisleri, Türkiye’de Türk askeri personeliyle irtibatı olduğu iddia edilen bir yabancıyı daha gözlem altına almıştı. Philenews, soruşturma altına alınan deliller arasında cep telefonundaki Suriyeli bir askeri öldürdüğünü gösteren görsel materyalin de bulunduğunu söyledi.
Olay soruşturuldu ve polis, radikal olmadığı belirlenen adamı sorguya çekti. Ancak izleme listesinde kalmaya devam ediyor.
Yetkililerin listesinde yer alan bir diğer kişi ise Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin katilinin fotoğrafını sosyal medyada paylaşan bir sığınmacıydı.
Bir diğer vaka ise IŞİD’in verdiği Suriye pasaportuna sahip olup Türkiye’de oturma izni bulunan bir adamla ilgili. İkincil koruma statüsüne sahip olan şahıs, kuzeyden yasadışı yollardan Türkiye’ye geldi ve ardından Atina üzerinden Larnaka havaalanına döndüğünde sahte pasaport ibraz etti.
Europol üzerinden yapılan kontroller, kendisinin uluslararası veri tabanında terörizmle bağlantılı olarak işaretlenen Türkiye’deki bir numaradan telefon aldığını ortaya çıkardı.
Söz konusu kişinin Cumhuriyet’te birkaç ay hapis cezasına çarptırıldığı ve bu süre zarfında Türkiye’den akrabası olduğunu iddia ettiği şüpheli bir terör numarasından çağrılar yaptığı tespit edildi.
İkincil koruma statüsü sahibi bir diğer kişinin ise Belgrad’dan Larnaka havaalanına geldikten sonra, akrabalarını ziyaret etmek için kuzeyden Türkiye’ye gittiğini iddia ederek soruşturmaya tabi tutulduğu bildirildi. Adam daha önce IŞİD’le olası bağlantısı nedeniyle işaretlenmişti.
Pazartesi günü CyBC radyosunda konuşan Andreou, ulusal güvenlik konularıyla ilgili ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Kamuoyunun, izlenen vakalar listesinin terörist faaliyetlerin otomatik olarak doğrulanması anlamına gelmediğini anlamasının önemli olduğunu belirtti.
Polisin terörle mücadele ofisi, güvenlik yetkililerine terör şüphesi olan yabancılarla ilgili vakaları ele alma konusunda daha fazla yetki verilebilmesi amacıyla mevcut mevzuatta değişiklik yapılması yönünde tavsiyelerde bulundu.
Andreou, “Mevcut mevzuata göre, terör suçlarını daha güçlü deliller veya ifadeler olmadan sadece ikinci dereceden delillerle kanıtlamak imkansız olmasa da çok zordur” dedi. Dosya haberleri.
“Şüpheli kişilerin üçüncü bir ülkede yasa dışı veya suç teşkil eden faaliyetleri gerçekleştiğinde, kişinin mahkeme önünde mahkum edilebilmesi için ifadesinin alınması gerekir, bu da birçok zorluk yaratmaktadır.”
Şüpheli kişilerin sınır dışı edilmesine ilişkin, göçmenlik bürosu müdürünün, başsavcının görüşlerini dikkate alarak kamu düzenine tehdit oluşturduğu düşünülen kişileri sınır dışı edebileceği özel hükümler mevcuttur.
Andreou, listenin sorgulanan ve artık şüpheli olmayan kişileri de içerebileceğini açıkladı.
“Sorgulanmış olabilirler ve haklarında hiçbir şey bulunmamış olabilir” dedi.