Sağlık

Kadınlarda menopozu hafif geçirme tavsiyeleri

Kadınlar menopoza girmeleri ile birlikte doğurganlıklarını yitirirler. Kadınlar genelde 45 ila 55 yaşları arasında menopoza girerler. Ülkemizde bu yaş aralığı ortalama olarak 46 ila 48 civarındadır. 46 yaşından daha erken ancak 40 yaşından sonra girilen menopoza ‘’erken menopoz’’ adı verilir. Kadınların 40 yaşından daha erken menopoza girme durumu ise tıp dilinde ‘’erken over yetmezliği’’ olarak isimlendirilir.Kadınlar yalnızca doğal bir süreçle veya bir hastalık sonucu menopoza girmezler. Buna ek olarak bazı hastalıkların tedavisi sonucu da menopoza girebilirler. Mesela rahmin ve yumurtalıkların alındığı cerrahi işlemlerden sonra da menopoz görülür.

Menopoz Belirtileri Nelerdir ?

Menopoz belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır;Sıcak basması, buna bağlı terleme,adet döngüsünde düzensizlik, âdetin tamamen kesilmesi,kaygı bozukluğu, anksiyete, sinirlilik ve depresyon gibi duygu durum değişimleri,ağızda kuruluk ve diş eti rahatsızlıkları,eklem ve sırt ağrıları,cinsel istekte düşüş, libido azalması,hormon dengesinin bozulması ile metabolizmada yavaşlama, buna bağlı kilo alımı,idrar tutmada güçlük, idrara çıkma sıklığında artış,bazı üreme organlarında küçülmeler,kabızlık ve idrar kesesinde sarkma.Bu belirtiler ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Menopoza girdiğinden şüphelenen hastalara, çeşitli olumsuzlukların önlenebilmesi için bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeleri önerilir.

Menopoza Neden Girilir ? Kaç Yaşında Girilir?

Menopoz kadınlar için oldukça doğal bir süreçtir. Herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın, belirli bir yaşın üzerindeki kadınlar yumurtlamayı bırakırlar ve menopoza girerler. Buna ek olarak bazı hastalıklar ve cerrahi tedaviler; kadınların erken yaşta menopoza girmesine sebep olabilir.Dünyada menopoza girme yaşı ortalama olarak 45 ila 55 yaşları arasındadır. Ülkemizde ise kadınlar genelde 46 ile 48 yaşları arasında menopoza girebilirler. Menopoza 45 yaşından sonra girildiği takdirde genelde bir sorun olduğu düşünülmez. 45 yaşından önce başlayan menopozlar erken menopoz olarak değerlendirilir, farklı kontroller ve tedavi yaklaşımları gerekebilir. Ancak menopoza 40 yaşından da erken girildiyse bu duruma ‘’erken over yetmezliği’’ adı verilir. Bu durum halk arasında erken yumurtalık yetmezliği olarak da bilinir. Hormon dengesini sağlamak adına erkenden tedavi gerekebilir.

Menopozun Etkilerini Azaltmak İçin Öneriler;

Menopozun doğal bir süreç olduğunu kabul edin ve vücudunuzla barışık olmaktan vazgeçmeyin. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemini unutmayın. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz ve yogadan yardım alın. Bu durumu tek başınıza atlamak yerine ailenizin ve de arkadaşlarınızın desteğiyle ilerleyin. Eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Böylece kabullenmeniz daha kolay hale gelecektir. Ayrıca bu süreçte biyoeşdeğer hormon yerine koyma tedavileri, doktor kontrolünde östrojen tedavileri ve bitkisel desteklerden fayda görmeniz bir hayli yüksek. Bu süreçte doktor kontrolleri atlanmamalı. Yaşanılan belirtiler mutlaka başvurulan uzmanla paylaşılmalı. Yapılacak testler bu dönemde oldukça önemli.

Menopoz Tedavisi Nasıldır?

Menopoz tedavisi; menopoz sebebi ile bozulan hormon dengesini yeniden sağlamak ve ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunlarına karşı düzenli kontroller gerçekleştirmek suretiyle yapılır. Hormon dengesini yeniden sağlamak amacı ile hormon replasman tedavisi ve biyoeşdeğer hormon yerine koyma tedavisi olarak bilinen uygulamalar yapılabilir. Antalya Biyoeşdeğer hormon tedavisi Artık günümüzde polpülerliğini artırmaktadır. Ve kişiye özel tedavi planlanır.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Menopoz, kadınların yaşadığı doğal bir süreçtir. Ancak bazı kadınlar menopoz döneminde rahatsızlık hissederler ve bu dönemde yaşam kaliteleri düşebilir. Bu nedenle, menopozu hafif geçirmek için bazı tavsiyelere dikkat etmek faydalı olabilir.

İşte kadınlarda menopozu hafif geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler:

1. Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz yapmak, menopoz döneminde vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacaktır. Haftada en az 3-4 kez egzersiz yapmak mümkün olmadığı takdirde, yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, bahçe işleri yapmak gibi aktiviteler de gün içindeki hareketinizi artıracaktır.

2. Beslenme Düzenini İyileştirmek

Beslenme düzeninizi değiştirerek, menopoz döneminde sağlıklı bir vücut biçimine sahip olabilirsiniz. Antioksidan yönünden zengin yiyecekler, Omega-3 yağ asitleri, bol miktarda meyve ve sebzeler tüketmek metabolizmanızın düzgün çalışmasını sağlayacaktır.

3. Stresten Uzak Kalmak

Stres, menopoz döneminde en önemli düşmanlardan biridir. Ruhsal durumunuzda güç kaybı, sinirlilik ve depresyon hissetmenize sebep olabilir. Bu nedenle, günlük işler bittikten sonra kendinize biraz zaman ayırın ve birkaç dakika meditasyon yaparak rahatlayın.

4. Hormon Tedavisi Yaptırmak

Menopoz döneminde hormon seviyeleriniz düşecektir. Hormon tedavisi, doktorunuzun önerisi doğrultusunda, östrojen seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu tedavi, hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı olabilir.

5. Kendinize Zaman Tanımak

Menopoz dönemi, hayatınızda büyük bir değişimdir. Bu nedenle, yeni bir yaşam stiline adapte olmak için kendinize zaman tanıyın. Herkesin kendine özgü bir süreci vardır. Kendinize stres yapmayın ve bu değişiklikleri sakin bir şekilde karşılayın.

Sonuç olarak, menopoz dönemi her kadın için farklı bir süreçtir. Ancak, yukarıdaki tavsiyelere dikkat ederek, menopoz sürecini daha kolay ve rahat geçirebilirsiniz. Kendinize daha fazla zaman ayırın, sağlıklı yemek yiyin, düzenli egzersiz yapın ve stresten uzak durun. Unutmayın ki, sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir zihinle başlar!

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu