Fiber optik kablo kontrollü dronlardan sonra sıra İKA’larda

Fiber optik kablolarla kontrol edilen insansız kara araçları (İKA) Ukrayna tarafından test ediliyor.
Ukrayna-Rusya savaşında her iki tarafın da kullandığı ve olumlu sonuçlar aldığı birinci şahıs görüşlü (FPV) dronlarda fiber optik kabloların başarısından ilham alan Ukrayna, fiber optik kablolarla kontrol edilen insansız kara araçlarını test ediyor. Nisan 2025 itibariyle yenilikçi şirketleri Ukrayna’nın savunmasında kullanılabilecek fikir ve gelişmelerle bir araya getiren bir Ukrayna hükümeti platformu Brave1, söz konusu yenilik üzerine 7 farklı İKA modelini test etti.
Elektronik harp (EH) sistemleri tarafından bastırılamayan bir iletişim altyapısı sunmasıyla öne çıkan fiber optik kablo kullanımı artmaya devam ediyor. Geleneksel radyo frekansı (RF) tabanlı sistemler, elektromanyetik spektrumda yürütülen saldırılara karşı savunmasız kalırken; fiber optik kablo üzerinden sağlanan kontrol bağlantıları, sinyal karıştırmaya karşı bağışıklığa sahiptir.
TWZ tarafından yapılan habere göre Vovki Da Vinci Taburu Robotik Sistemler Servisi Başkanı Yüzbaşı Alexander Jabchanka resmi Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İKA’larımızın daha uzun mesafelerde çalışabilmesi ve düşmanı daha da etkili bir şekilde yok etmemize yardımcı olması için fiber optik uygulamasıyla çok ilgileniyoruz.” dedi. Aynı zamanda Jabchanaka, yeni FPV dronların da yer aldığı Brave1 test etkinliğinde hazır bulundu.
Brave1, fiber optik kablolara sahip insansız kara araçlarının Ukrayna tarafından henüz sahaya sürülmediğini söyledi ve test sonuçlarının umut verici olduğunu açıklamalarına ekledi. Bu bağlamda fiber optik kontrollü İKA teknolojisinin “hala erken aşamalarda olduğunu, ancak bazı umut verici çözümler belirlemeyi başardıklarını” belirten Brave1, “Henüz Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde kitlesel konuşlandırmaya hazır olmasa da, iyi hesaplanmış bazı senaryolarda oyunun kurallarını değiştirecek bir potansiyele sahip.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna-Rusya savaşında İKA kullanımı
Ukrayna Savunma Bakanlığı Tedarik Departmanı Direktörü Gleb Kanevsky, Ukrayna’da halihazırda hizmet veren İKA’ların çoğunun ekipman, malzeme, yaralı ve silahların taşınması için kullanıldığını söyledi. Ayrıca mayın döşeme ve makineli tüfek kullanma gibi kinetik görevler için de kullanıldıkları belirtildi. Rusya tarafının da aynı şekilde İKA kullanımını geliştirdiği biliniyor. Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna mevzilerine karşı TM-62 tanksavar mayını taşıyan insansız kara aracı kullandıkları videoları yayınlamıştı.
İlgili Olarak
Ukrayna’dan 1000 kilometre menzilli seyir füzesi
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.