Teknoloji

Avrupa geleceğin tank teknolojilerini geliştirmeye başladı

 

Hostinger

Fransız Thales öncülüğünde Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları için Teknolojiler (FMBTech) projesi resmen başlatıldı.

Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları için Teknolojiler (FMBTech) projesi resmen başlatıldı. Söz konusu Avrupa projesi, modern hibrit savaşın yeni koşullarına uyum sağlamaları için muharebe tanklarının tasarımında devrim yaratmayı amaçlıyor. Fransız Thales tarafından resmen başlatıldığı duyurulan girişim, 13 AB üyesi ülke ve Norveç’ten 26 katılımcı kuruluştan oluşan bir konsorsiyumu bir araya getiriyor.

Avrupa Savunma Fonu (European Defence Fund-EDF) kapsamında Avrupa Komisyonu ve konsorsiyum tarafından finanse edilen bu 3 yıllık girişim, çeşitli ve karmaşık muharebe alanlarında kuvvetlerin gerekli hazırlığını sağlamak için modüler ve uyarlanabilir çözümler geliştirecek. Yenilikçi teknolojik yapı taşlarının kullanımı sayesinde bu proje, AB ve Norveç’teki mevcut yaşlanan zırhlı birlik filoların sınırlamalarının üstesinden gelmek için çevik, akıllı ve iş birlikçi muharebe tankları sağlayacaktır.

Bu bağlamda Thales tarafından 22 Nisan günü yapılan basın duyurusunda FMBTech projesinin, askeri inovasyonu ve Avrupa savunma kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirerek Avrupa Birliği’ni en yeni savunma teknolojilerinin ön saflarında konumlandıracağı aktarıldı. Böylece proje, mevcut ve gelecekteki muharebe tanklarının etkinliğini ve güvenliğini daha uygun maliyetli bir şekilde arttıracak, savaş alanındaki önemli varlıklar olarak rollerini sürdürecek ve ortaya çıkan 5. nesil yeteneklerle aradaki açığı kapatmaya yardımcı olacaktır.

FMBTech projesi nedir?

Avrupa çapında 26 katılımcı kuruluştan oluşan bir konsorsiyum olan “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları için Teknolojiler” (FMBTech) projesi, 13 AB üye devleti ve Norveç’ten 8 KOBİ ve 7 RTO’yu (Araştırma ve Teknoloji Kuruluşları) bir araya getirmektedir.

FMBTech projesi, Avrupa Komisyonu tarafından 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) kapsamında finanse edilmek üzere seçilmiştir ve toplam bütçesi 19 milyon Euro’dur.

EDF, Komisyon’un savunma sektöründeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleme aracıdır. Ana hedefleri, KOBİ’ler de dahil olmak üzere şirketler ile Avrupa Birliği genelindeki araştırma ve geliştirme kuruluşları (RTO’lar) arasındaki iş birliğini teşvik etmek, yatırım yoluyla savunma yeteneklerinin geliştirilmesini desteklemek ve AB şirketlerinin gelişmiş ve birlikte çalışabilir savunma teknolojileri ve ekipmanları geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

KNDS Yeni Nesil EMBT-ADT 140 Ana Muharebe Tankı (Görsel: Army Recognition)

İlgili Olarak

Almanya ve Fransa’dan tank projesi için iş birliği

Fransa yeni nesil tank topunu test ediyor

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu