İstanbul’da Tsunami Riski: İşte Riskli Bölgeler

Marmara Denizi’nde Tsunami Riski: Uzmanlar Uyarıyor
Marmara Denizi’nde son zamanlarda meydana gelen peş peşe depremler, tsunami riski konusunda endişeleri artırdı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi, İstanbul ve Marmara kıyılarını kapsayan bir tsunami risk haritası geliştirdi. Peki, bu kıyılarda oluşabilecek bir tsunaminin boyutu ne olabilir?
Tsunami Olabileceği Uyarısı
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmara bölgesinde 7 ve üzeri bir depremin, mutlaka tsunamiye yol açacağını ifade etti. Şen, "Dalga yüksekliği 2-2.5 metre civarlarında olabilir, ancak geçmişte İstanbul’da 6 metreye kadar çıkan tsunamiler de yaşandı" dedi. Ayrıca, Marmara’da üç derin çukur bulunduğunu belirten Şen, bu çukurların yamaçlarından oluşacak heyelanların tsunami ihtimalini artırabileceğini vurguladı.
Kıyılarda Tsunami Riskine Dikkat!
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara kıyılarında tsunami riski bulunduğunu söyledi. Ersoy, "Bütün kıyılar için faylar üzerindeki depremlerden sonra denizaltı heyelanları oluşursa tsunami olma ihtimali var. Ancak 3 metre dalga yüksekliği beklemiyorum; bu her kıyıya aynı yükseklikte gitmeyecek" dedi.
Riskli Alanlar Nereler?
Geliştirilen haritada tsunami riski taşıyan alanlar da belirtildi. Özellikle Kazlıçeşme’den Silivri’ye kadar olan bölgelerde, Bakırköy Limanı çevresi gibi yerler risk altında. Orhan Şen, "Yüksekliğin artmasındaki en önemli faktör deniz dibinin sığlığıdır" dedi.
Tsunami Anında Ne Yapmalı?
Tsunami anında yapılması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunuldu. Ersoy, "Tsunami olduğunda genellikle kıyıdan sular çekilir. Kara içine doğru gitmek ve yüksek bir yere çıkmak gerekir. Eğer deniz içindeyseniz, açık denize gitmek en güvenli yöntemdir" şeklinde konuştu.
Marmara Denizi’nde olası bir tsunami, ciddi sonuçlar doğurabileceği için uzmanların uyarılarına dikkat etmek ve gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor.