Devletimize Sıkı Sıkı Sarılmalıyız – BRTK

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Devletimize Sarılmak Durumundayız"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet isteğinin toplumda geniş bir destek bulduğunu vurguladı. Tatar, "Artık sonuna kadar devletimize sarılmak durumundayız." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ndeki incelemeleri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) Kıbrıs Üniversitesi Saha Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına dikkat çekti. Bu ankete göre, KKTC’de iki devletli çözüme inananların oranı %65,8 iken, buna karşı çıkanların sadece %19,7 olduğunu ifade etti.
Tatar, "Bundan 4,5 yıl önce başlattığımız egemen eşit ve eşit uluslararası statü temelli siyasetimiz başarıya ulaşmıştır. GKRY’de yapılan anket bunun göstergesidir. İki devletli çözüme karşı çıkanların KKTC’deki oranı artık %20’nin altındadır." şeklinde konuştu.
1963’ten bu yana KKTC’nin devletleşme sürecine de değinen Tatar, Kıbrıs Türklerinin özgürce kendi egemen devletlerinin bayrağı altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, 1960 yılında kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin asli unsurları olduklarını ve egemenliklerinden asla taviz vermeyeceklerini vurguladı.
"Artık biz sonuna kadar devletimize sarılmak durumundayız." diyen Tatar, Kıbrıs Türkü’nün tarihsel süreçte devletleşme mücadelesini de hatırlattı. Halkın, ambargoları ve izolasyonları bir kenara bırakarak özgürlüğüne ve egemenliğine verdiği önemi gösterdiğini aktardı.
Ankete göre KKTC halkının, "Benim devletimi dikkate al." mesajını verdiğini kaydeden Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğini mücadeleyle kazandığını ve son 60 yılda kendi kurumlarını oluşturduğunu belirtti.
Çözüm sürecine değinirken de, Annan Planı referandumu ve Crans Montana görüşmelerinde "çözüm istemeyen tarafın" açıkça GKRY olduğunu ifade etti. Tatar, Kıbrıs meselesinin çözümünde gerçekçi ve kararlı bir duruş sergilemeye devam edeceklerini vurguladı.
KKTC’nin geleceği için önemli bir dönüm noktasına gelindiğini belirten Tatar, devletin güçlü bir şekilde varlığını sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.