Türkiye

Based on this information, write a new short title in Turkish: Süveyda krizi! Adım adım detaylar: Ankara’nın net duruşu ve ABD’nin adımı

 

Hostinger According to this information, write a new article in Turkish:

Kaynak:Hürriyet

Süveyda krizi, ABD ile Türkiye’yi uzun zamandır Suriye sahasında ilk kez aynı hedef doğrultusunda çaba göstermeye sevk etti.

Washington, İsrail’in ani saldırıları ve oluşan kaos karşısında itidal çağrısı yaparak devreye girdi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, çatışmaların en hararetli anında hem İsrail hem Suriye tarafıyla temas kurdu. Barrack, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “İsrail ile Suriye’nin, Türkiye, Ürdün ve diğer bölge komşularının desteğiyle ateşkeste anlaştığını” duyurdu. Büyükelçi, sosyal medya üzerinden tüm Dürzi, Bedevi ve Sünni gruplara silahlarını bırakıp birleşik bir Suriye kimliği inşa etmeleri çağrısında da bulundu;

◊ Bu mesaj, Washington’ın Suriye’nin toprak bütünlüğüne dönük resmi desteğini vurguladı diye yorumlanabilir.

◊ ABD’nin de çatışmaların genişleyerek kontrol dışına çıkmasından endişe duyduğunu da gösterdi.

Süveyda krizi Adım adım detaylar: Ankaranın net duruşu ve ABDnin adımı

NETANYAHU ABD’NİN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ GÖZ ARDI MI ETTİ?

◊ Burada göz ardı edilmemesi gereken bir husus daha var. İsrail’in bugüne kadar bölgedeki saldırılarında ABD’nin zımni bir onayı vardı. Eğer resmi açıklamalar ve verilen tepkiler gerçekse, Netanyahu bu kez Trump yönetiminin zımni onayını aramadı, hatta göz ardı etti. İki olasılık üzerinde durabiliriz; “Ya nasıl olsa Trump yönetimi ses çıkarmıyor”; “Ya da ses çıkarsa da idare ederiz”…

Süveyda krizi Adım adım detaylar: Ankaranın net duruşu ve ABDnin adımı

ANKARA’NIN DURUŞU

◊ Ankara ise krizin ilk anından itibaren net bir duruş sergileyerek Şam yönetiminin toprak bütünlüğü ve iç istikrarından yana tavır aldı.

◊ Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Süveyda’daki gelişmeleri anbean takip etti ve ilgili tüm kurumları seferber etti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın, çatışmalar sürerken yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüler.

◊ Hakan Fidan, “Suriye’de istikrarsızlığa yol açacak politikalara izin veremeyiz” diyerek Türkiye’nin kararlılığını dile getirdi.

◊ MİT Başkanı İbrahim Kalın bir yandan ABD, Suriye ve İsrail’deki muhataplarıyla birçok görüşme yaparak sahadaki durumu yatıştırmaya çalıştı, diğer yandan da Dürzi toplumunun etkili lideri Velid Canbolat ile temas kurarak Süveyda’daki grupları ateşkese ikna etmeye çalıştı.

◊ Ankara’nın girişimleri sadece müttefiklerle sınırlı kalmadı; kalıcı çözüm adına bölge ülkeleri ve hatta dolaylı olarak İsrail ile de iletişim kanalları zorlandı.

◊ Dışişleri Bakanı Fidan’ın açıkladığı gibi Türkiye,  Mossad ile doğrudan bilgi paylaşımına giderek yanlış anlaşılmaları gidermeye ve İsrail’i saldırıları durdurmaya ikna etmeye çalıştı.

◊ Bu, geçmişteki sert tepkilerin ötesinde, pragmatik ve sonuç odaklı bir kriz diplomasisine işaret ediyordu.

◊ Sonuçta Türkiye’nin çabaları, ABD ve bölge ülkelerinin de desteğiyle meyvesini verdi. 19 Temmuz sabahı itibarıyla sağlanan ateşkeste Türkiye’nin kilit rol oynadığı, güvenlik kaynaklarınca da teyit edildi .

◊ Ankara’nın girişimleri olmasaydı, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın deyimiyle, “ABD, Arap ve Türk arabuluculuğunun etkin müdahalesi olmasaydı bölge bilinmeyen bir kaderle karşı karşıya kalacaktı”.

 

 

Pools Plus Cyprus

Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu