AB, Rusya’ya kaçırılan Ukraynalı çocukların bulunması meselesine odaklanacak
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’de toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’na hitap etti.
23-24 Mart’ta düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nin sonuçları hakkında değerlendirmede bulunan von der Leyen, Ukrayna için ortak satın alım ve 1 milyon top mermisi sağlama planları dışında daha sürdürülebilir destek için üretim kapasitesinin artırılması ihtiyacını vurguladı.
“Üretim tesislerini büyütmemiz gerekiyor. Tedarik zincirlerini güçlendirmemiz ve mevcut üretim tesislerinin yeniden konuşlandırılmasını desteklememiz gerekiyor. Ukrayna’yı ne pahasına olursa olsun destekleyeceğiz” diyen von der Leyen, 23-24 Mart’taki zirvede liderlerin Ukrayna gündeminde ele aldığı en önemli konulardan birinin Rusya’nın kaçırdığı çocuklar olduğuna dikkati çekti.
Von der Leyen, 16 bin 200 çocuğun Ukrayna’dan Rusya’ya sınır dışı edildiğini aktararak, “Ailelerinden ve çocukluklarından koparıldılar. Eğer biz bu işin içinde olmazsak, bu konuda aktif olmazsak geleceklerini de kaybedecekler” dedi.
Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), 18 Mart’ta Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında Ukraynalı çocukların Rusya’ya kaçırılması suçundan yakalama kararı çıkardığına değinen von der Leyen, “Bu kararla Putin’in dünyası biraz daha küçüldü. UCM ile çalışan ülkelerden herhangi birine seyahat ederse hapse girme riskini alıyor” diye konuştu.
Von der Leyen, “Sınır dışı edilen bu çocukların nerede olduklarını bulmaya çalışmalı ve onları eve getirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” ifadesini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı, daha önce bu konuda uluslararası bir konferans düzenleyeceklerini duyurmuştu.
Moldova’ya destek
Michel de Ukrayna’ya gelecek 12 ay içinde 1 milyon top mermisi sağlama planına değinerek, bunun “Avrupa savunmasına” doğru büyük ve yeni bir adım teşkil ettiğini belirtti.
Dün ziyaret ettiği Moldova’daki duruma işaret eden Michel, “Moldova üzerindeki Rus baskısı artıyor. Desteğimize ihtiyacı var” dedi.
Michel, Moldova’nın dayanıklılığını desteklemek için 1 milyar euronun üstünde yardım seferber ettiklerini belirterek, Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı’nın 1 Haziran’da bu ülkede yapılacağını anımsattı.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Son dönemde AB ve Rusya arasındaki ilişkiler büyük bir gerilimle başladı. Bu gerilim, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ilhakı ile daha da arttı. İşte bu sürecin bir parçası olarak, Rusya, Ukraynalı çocukların kaçırılması konusunda da suçlanıyor. AB, Rusya’nın bu suçlamaları ele alması ve Ukraynalı çocukların bulunması için adımlar atması gerektiğinde ısrar ediyor.
Ukrayna, son yıllarda Rusya’nın çocuk kaçırma suçlamalarını daha sık dile getirmişti. Rusya, Ukrayna’da yaşayan çocukların kaçırılması sürecine büyük bir katkı sağlamıştı. Baskılama amaçlı bu hareketlerin yanında, çocukları kötü amaçlarla kullanmak için de kaçırıyorlar. Ukraynalı çocukların kaçırılması konusu, insan hakları ihlalleriyle doğrudan ilgilidir.
AB tarafından yapılan çağrıda, Rusya’nın Ukrayna’daki çocuk kaçırma konusunu ele alması istendi. AB, Rusya’yı bu suçlamaları ciddiye almaya ve gerekli önlemleri alarak çocukların bulunmasına yardımcı olmaya çağırdı. Rusya ise Ukrayna’daki çocuklar hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını söylüyor ve suçlamaların asılsız olduğunu iddia ediyor.
Ancak AB, Rusya’nın Ukrayna’da yaşayan çocuklarla ilgili yetersiz önlemler aldığını ve sorunu çözme noktasında yeterli adım atmamış olduğunu düşünüyor. AB ve Ukrayna, Rusya’nın bu tutumuna karşı sert bir duruş sergiliyor ve çocukların bulunmasını istiyor.
Bu süreçte, AB ve Rusya arasındaki ilişkiler zaten oldukça gergin. Ukrayna’daki çocukların kaçırılması meselesi, bu gerilimi bir kez daha arttırdı. AB, Rusya’yla olan ilişkilerin normalleşmesi için önce Ukraynalı çocukların bulunmasını istiyor. Eğer Rusya, bu talebi yerine getirmezse, AB-Rusya ilişkileri daha da kötüleşebilir.
Sonuç olarak, Ukraynalı çocukların kaçırılması konusu, AB ve Rusya arasındaki ilişkilerde önemli bir rol oynuyor. AB, Rusya’nın bu suçlamaları ciddiye alması ve çocukların bulunmasına yardımcı olması çağrısında bulunuyor. Rusya, bu suçlamaların temelsiz olduğunu iddia ediyor ancak Ukrayna, kaçırılan çocukların sayısı arttıkça daha sert bir tutum sergilemeye devam ediyor. Bu olayların sonucunda AB ve Rusya arasındaki ilişkilerin ne yönde ilerleyeceği merakla bekleniyor.