Teknoloji

ABD Donanması’ndan yenilikçi çözüm | DefenceTurk

 

Hostinger

ABD Donanması, Transferrable Rearming Mechanism (TRAM) adı verilen sistemle seyir halindeki bir kruvazöre dikey fırlatma sistemi kanisteri yükledi.

ABD Donanması, 2027 yılına kadar savaş gemilerinin seyir halindeyken yeniden silahlandırılmasına olanak tanıyacağını iddia ettiği yeniden yükleme mekanizmasının denizdeki ilk testini başarıyla gerçekleştirdi. Transferrable Rearming Mechanism (TRAM) adı verilen sistemle seyir halindeki bir kruvazöre dikey fırlatma sistemi kanisteri yüklenerek iddia edilen mekanizmanın ilk testi başarıyla gerçekleştirildi.

Naval Sea Systems Command (NAVSEA) tarafından yapılan açıklamaya göre füze kanisteri, USS Chosin kruvazörüne USNS Washington Chambers yük gemisinden mevcut olan sistem aracılığıyla aktarıldı. Kanister, kruvazörün Mk.41 dikey fırlatma sistemine doğrudan bağlı raylar aracılığıyla ulaştı. TRAM, ilgili füzeyi dik bir şekilde eğip sisteme yerleştirdi.

TRAM (Görsel: U.S. Navy / Eric Parsons)

Naval News’in haberine göre USS Chosin (CG-65) ve USNS Washington Chambers (T-AKE 11) gemileri arasında San Diego açıklarında 11 Eylül Cuma günü ilk test gerçekleştirildi.  Bu sistem, Marvin Miller’ın daha eski konseptlerine dayanan, halihazırdaki sistemlerin hareket sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan bir yenilik olarak görülüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Donanma Sekreteri Carlos Del Toro, TRAM’ın geliştirilmesinin bir öncelik olduğunu ve sistemin rakip ülkelere karşı koyma çabalarının bir parçası olarak 2023 yılının başından önem verildiğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Donanma Sekreteri Carlos Del Toro “Denizde yeniden yükleme yapabilme kabiliyeti Pasifik’teki veya başka bir yerdeki gelecekteki çatışmalar için kritik olacaktır. Savaş gemilerimizin son bir yıl içinde Kızıldeniz ve Doğu Akdeniz’de gösterdiği olağanüstü performans, TRAM’ın Filoya getireceği büyük değeri daha da pekiştiriyor. Ayrıca Batı Pasifik’teki birçok ABD deniz üssünün Çin’in uzun menzilli füzelerinin menzilinde olması savaş gemilerine yeniden yükleme yapabilmek için liman kullanımını engellemekte.” dedi.

TRAM bu deniz testinden önce Ventura County Deniz Üssü’nde Deniz Yüzey Harp Merkezi, Port Hueneme Bölümü ve USS Chosin kruvazöründen denizciler tarafından karada denenmişti. Deniz Operasyonları Şefi Lisa Franchetti de 2023 yılının sonlarında tesisi gezerken sistemi incelemişti. ABD Donanması TRAM’ı 2026 veya 2027 yılında tam kabiliyetle filoya kazandırmayı hedefliyor.

TRAM (Görsel: U.S. Navy)

İlgili Olarak

ABD Donanması’na yeni denizaltı

Kadir YÜCEL

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu