ABD ramjet füzesini ilk kez İHA’dan ateşledi

Katı yakıtlı roket motoru ile güçlendirilmiş ramjet füzesi, ABD Donanması’na ait BQM-34 İHA’dan ateşlendi.
ABD Donanması Hava Harp Merkezi Silahlar Birimi (Naval Air Warfare Center Weapons Division/NAWCWD), ilk kez bir insansız hava aracından Katı Yakıtlı Roket Motoru Entegreli Ramjet (Solid Fuel Integral Rocket Ramjet/SFIRR) motoruna sahip bir füzeyi başarıyla ateşledi. Bu test, füze teknolojisinin modernizasyonu yönünde önemli bir adımı temsil ederken BQM-34 tipi insansız hava aracına entegre edilen bir atış kontrol sistemi ile canlı ateşleme gerçekleştirilerek yüksek hızlı ve uzun menzilli silah kabiliyetlerinde kaydedilen ilerlemeyi kaydetti.
ABD Donanması tarafından yayımlanan basın bildirisine göre, katı yakıtlı ramjet teknolojisi yeni olmasa da bu test ile söz konusu teknolojinin günümüz harp şartlarında hâlâ kullanılabilir olduğu kanıtlandı. Bu bağlamda SFIRR, sıvı yakıtlı ramjet motorlarının sahip olduğu karmaşıklığı ortadan kaldırarak füze itki sistemini basitleştirmektedir. Bu da ağırlığı azaltarak füzelerin daha fazla faydalı yük taşımasına, daha uzun mesafelere ulaşmasına ve manevra kabiliyetinin artmasına olanak tanımaktadır.
Füzenin geliştirilmesinde baş prototip entegratörü olarak NAWCW; gelişmiş itki sistemi, aviyonik ve atış kontrol teknolojilerini 12 ay gibi kısa bir sürede bütünlemesini yaptı. NAWCWD Gelişmiş Konseptler, Prototipleme ve Deney Ofisi Ürün Direktörü Abbey Horning; testle ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:
“Bu başarılı entegrasyon, tasarımımızın temel yönlerini doğruluyor ve sahaya daha yüksek hız ve menzil sunacak gelişmiş bir itki sistemini teslim etmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Sadece eski bir fikri tekrar etmiyoruz, onu bugünün görev profiline uygun şekilde rafine ediyor ve modernize ediyoruz. SFIRR; uygun maliyet, güvenilirlik ve performans arasında donanmanın operasyonel ihtiyaçlarına göre dengelenmiş bir çözüm sunuyor.”
Habere konu gelişmeler, ABD Donanması’nın teknolojik üstünlüğünü sürdürmeye yönelik devam eden çabalarının bir parçası olarak rol almaktadır. Bu bağlamda NAWCWD, devlet, sanayi ve akademi iş birlikleriyle tahrik sistemi inovasyonları geliştirmektedir. Son testlerden elde edilen deneyimler ile geleceğin donanma taarruz kabiliyetleri için hız, menzil ve operasyonel esneklik açısından geliştirilen yeni nesil füze prototipinin tasarımına doğrudan katkı sağladığı belirtildi.
NAWCWD’de Enerjik Teknolojiler Müdür Yardımcısı Ephraim Washburn ise “Bu sistem harp ortamında da kullanılabilir bir teknoloji. Menzil, dayanıklılık ve hedefleme kabiliyetlerini geliştirmeye devam ediyoruz.” sözleriyle sistemin önemine dikkat çekti.
İlgili Olarak
Süpersonik füzeler için yeni nesil itki teknolojisi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.