ABD’den drone ile kan nakli

ABD Ordusu’na ait bir drone, Swift Response 2025 tatbikatı kapsamında çatışma bölgesine kan nakli gerçekleştirdi.
15 Mayıs’ta Litvanya’daki Pabrade Eğitim Alanında gerçekleştirilen Swift Response 2025 tatbikatı kapsamında ABD Ordusu’na ait bir drone, cephe hattına kan nakli ve diğer tıbbi malzemelerin ulaştırılması simülasyonunda rol aldı. Bu bağlamda tatbikatta kullanılan TRV-150 drone, hayat kurtaran Sınıf VIII tıbbi malzemelerin doğrudan cepheye ulaştırılmasına yönelik havadan ikmal yeteneklerini sergilemek için kullanıldı. Tatbikat, ABD Ordusu’nun en büyük yıllık Avrupa tatbikatı olan DEFENDER 25 çerçevesinde gerçekleştirildi.
ABD Ordusu Avrupa ve Afrika Komutanlığı’na göre DEFENDER 25’e 29 müttefik ve ortak ülkeden yaklaşık 25.000 asker katılıyor. Tatbikat 11 Mayıs – 24 Haziran tarihleri arasında 15 ülkede eş zamanlı üç operasyonu (Swift Response, Immediate Response ve Saber Guardian) içeriyor. Amaç NATO kuvvetleri arasında birlikte çalışabilirliği ve hazırlığı güçlendirmek ve karmaşık, çok alanlı senaryolarda hızlı konuşlanma ve komuta yapılarını test etmektir.
Tatbikatta simüle edilen kan nakli, özellikle geleneksel tıbbi tahliye seçeneklerinin uygulanabilir olmayabileceği zorlu veya yüksek riskli ortamlarda, savaş alanı lojistiğinde kayda değer bir ilerlemeye işaret etmekte. Dronlar ile kan nakil işlemi, insansız sistemlerin tıbbi operasyonları destekleme ve yaralı personelin hayatta kalma oranlarını artırma potansiyelini göstermek üzere tasarlanmıştır.
Drone ile kan naklinde ilk örnek Ukrayna’dan
Söz konusu yenilik, aktif çatışmalarda drone tabanlı kan naklini ilk uygulayan Ukrayna güçlerinin uygulamalarını takip etmektedir. Militarnyi tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan haberde Pokrovske yakınlarındaki şiddetli çatışmalar sırasında bir dronun acil kan nakli için başarılı bir şekilde kan taşıdığı bildirilmişti. Olayda Rus güçlerin yoğun ateşi altında kalan ve acil tıbbi tahliyenin mümkün olmadığı ortamda ağır yaralanan Chervona Kalyna Tugayı’na bağlı askere drone ile kan nakli gerçekleştirilmişti.
Tugay, tarafından yapılan açıklamada “Onu kurtarmak için tek şans acil kan nakliydi. Ancak saha koşullarında yakınlarda bir cerrah olmadan, ‘plazma’ olmadan ve sınırlı malzemeyle bu neredeyse imkansız görünüyordu.” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna’nın drone lojistiğini, taktik muharebe yaralı bakımına (TCCC) entegre etmedeki başarısı NATO genelinde dikkat çekmektedir. Defence Blog tarafından yapılan habere göre ittifak, bu tür konseptleri daha geniş çaplı uygulama için değerlendiriyor.
İlgili Olarak
Fransa drone eğitiminde Ukrayna’dan esinleniyor
Estonya ilk askeri drone eğitim merkezini açtı
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.