Teknoloji

ABD’den Orta Doğu’ya sevkiyat | DefenceTurk

 

Hostinger

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail’e destek için Orta Doğu’ya ek askeri unsurlar göndereceğini açıkladı.

1 Kasım 2024 tarihinde ABD Savunma Bakanlığı, İran’dan İsrail’e gelen tehditlerin ve aralarında yaşanan gerginliklerin ardından Orta Doğu’ya ek askeri unsurlar göndereceğini açıkladı. Bu bağlamda gönderilen askeri güçler arasında gelişmiş balistik füze savunma sistemine sahip muhripler, ek savaş uçağı filoları, tanker uçaklar ve uzun menzilli B-52 bombardıman uçakları yer alıyor.

Planlanan bu süreç USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu’nun bölgeden ayrılma planına paralel olarak yürütülmekte. ABD Savunma Bakanlığı bu yeni konuşlandırmaların bölgedeki istikrarı sağlamak ve ABD ile müttefiklerinin çıkarlarını korumak amacıyla yapıldığını açıkladı.

Nimitz sınıfı uçak gemisi USS Abraham Lincoln (Görsel: U.S. DoD)

ABD Merkez Komutanlığı’nın resmi X hesabından 2 Kasım 2024 tarihinde yaptığı paylaşıma göre bahsi geçen B-52 bombardıman uçakları, görev yeri olan Orta Doğu’ya ulaştı. Yapılan paylaşımda “Minot Hava Üssü’ndeki 5. Bombardıman Kanadı’na bağlı B-52 Stratofortress stratejik bombardıman uçakları, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) sorumluluk alanına ulaştı.” ifadelerine yer verildi.

1 Kasım 2024 tarihinde ise Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Pat Ryder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Orta Doğu’daki ABD vatandaşları ve kuvvetlerinin korunması, İsrail’in savunulması ve caydırıcılık ve diplomasi yoluyla gerginliğin azaltılmasına yönelik taahhütlerimize uygun olarak Savunma Bakanı, bölgeye ek balistik füze savunma destroyerleri, savaş uçağı filoları, tanker uçaklar ve birkaç adet ABD Hava Kuvvetleri B-52 uzun menzilli bombardıman uçağının konuşlandırılmasını emretti. Bu kuvvetler, USS ABRAHAM LINCOLN Taarruz Grubu’nun ayrılmaya hazırlanmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda bölgeye ulaşmaya başlayacak.” ifadelerini kullandı. Ayrıca yapılan açıklamada bu konuşlandırmaların ABD’nin küresel savunma duruşunun esnek yapısını ve gelişen ulusal güvenlik tehditlerine yanıt olarak kısa sürede dünya çapında konuşlanma kabiliyetinin bir göstergesi olacağına da değinildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mart 2019’da gerçekleştirilen ortak ABD-İsrail askeri tatbikatları sırasında bir THAAD füze bataryasını gezerken (Görsel: İsrail Hükümeti Basın Ofisi/Kobi Gideon)
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mart 2019’da gerçekleştirilen ortak ABD-İsrail askeri tatbikatları sırasında bir THAAD füze bataryasını gezerken (Görsel: İsrail Hükümeti Basın Ofisi/Kobi Gideon)

İsrail ABD’den daha fazla hava savunma sistemi talep etmişti

Channel 12 tarafından yapılan habere göre İsrail, İran’ın olası bir misilleme saldırısına karşı ülkesini korumak adına ABD’den ikinci bir THAAD füze savunma bataryası göndermesini talep etmişti. Pentagon 13 Ekim tarihinde yaptığı bir açıklamada, Washington’un İsrail’e gelişmiş bir hava savunma bataryası ve bu bataryayı kullanacak Amerikan askerlerini de göndereceğini doğrulamıştı.

Bu bağlamda ABD Başkanı Joe Biden bu hamlenin Tahran’ın 1 Ekim tarihinde İsrail’e 180 adetten fazla füze fırlatmasının ardından İran’a karşı beklenen misillemeyi değerlendirmek adına İsrail’i savunmak için yapıldığını söylemişti. Söz konusu gelişmeler yaşanırken geçtiğimiz aylarda İsrail Başbakanı Netanyahu ABD’nin İsrail’e konuşlandırdığı THAAD füze savunma bataryasını ziyaret etmişti. ABD’nin İsrail Büyükelçisi ve İsrail Başbakanı Netanyahu gerçekleştirdikleri bu ziyarette THAAD füze savunma bataryasının kurulumuna dair ABD askerlerinden bilgi almıştı.

İlgili Olarak

İsrail’in İran’a yönelik saldırı planı sızdırıldı

Kadir YÜCEL

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu