ABD’nin teknoloji devlerinin yapay zeka destekli içerik önlemleri: Kontrol, bilgilendirme ve işaretleme
Yapay Zeka Geliştiren Şirketlerden Yeni Önlemler
Beyaz Saray, yapılan açıklamaya göre, yedi teknoloji şirketi yapay zeka ürünlerini piyasaya sürmeden önce güvenli olduklarından emin olmak için bazı önlemler alacak. Bu önlemler arasında, ticari amaçlı kullanılan yapay zeka sistemlerinin üçüncü taraflarca denetlenmesi de bulunuyor.
Ancak, kimin denetim yapacağı veya şirketlerin bu süreci nasıl yönetecekleri henüz belirsizliklerini koruyor.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, OpenAI şirketi tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT, yeni kurulan teknoloji şirketi Anthropic ve Inflection’ın biyogüvenlik ve siber güvenlik gibi risklere karşı önlem olarak ürünlerinin güvenliğinin kısmen bağımsız uzmanlar tarafından test edilmesini kabul ettiği belirtildi.
Şirketler, geliştirdikleri teknolojilerin kabiliyetleri yanı sıra sistemlerin eksiklikleri ve sorunları konusunda düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirecekler.
Yeni önlemler kapsamında, teknoloji şirketleri yapay zeka ile geliştirilen içeriklerin kullanıcılar tarafından anlaşılması için bu içeriklere işaret veya filigran yerleştirecekler. Bu şekilde kullanıcıların gerçek içeriği deepfake (derin-sahte) denilen sahte içerikten ayırt etmeleri amaçlanmaktadır.
Yedi şirketin gönüllü olarak almayı kabul ettiği önlemler şu şekildedir:
– Yapay zeka ürünlerinin güvenliği bağımsız uzmanlar tarafından test edilecektir.
– Geliştirilen teknoloji konusunda hükümetler, endüstri, sivil toplum ve akademiyle yapay zeka risklerinin yönetimi konusunda bilgi paylaşımı yapılacaktır.
– Yapay zekayla üretilen içeriklere işaret veya filigran yerleştirilecektir.
– Geliştirilen sistemlerin kabiliyet ve sorunları konusunda kamuoyu bilgilendirilecektir.
– Şirketler siber güvenlik ve iç tehdit önlemlerine yatırım yapacaklardır.
– Kanser ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadelede gelişmiş yapay zeka araçları kullanılacaktır.
Başkan Joe Biden, teknoloji şirketleri temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, şirketlerin attığı gönüllü adımların yapay zeka alanında emniyet, güvenlik ve güvenle ilgili olduğunu belirtti. Biden, artan teknolojilerin demokrasiye yönelik riskler konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD’nin müttefik ve ortak ülkelerle birlikte uluslararası standartlar oluşturmak için çalıştığını ve bu sorumluluğun doğru şekilde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yapay zeka profesörü Patrick Hall ise yapay zekanın dezenformasyon, tehdit veya şantaj amacıyla kullanılma risklerine dikkat çekti. Yapay zeka ile üretilen içeriklere işaret konulmasının bu içeriklerin kötü niyetli kişiler tarafından kullanımını zorlaştıracağını belirtti. Hall ayrıca, denetim konusunda üçüncü taraflar tarafından yapılan modelin güvenilir bir model olduğunu ifade etti.
ABD Kongresi de yapay zeka alanında düzenlemeler getirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Kongre, yapay zekanın siyasi reklam kampanyalarında kullanılıp kullanılmadığının açıklanmasını gerektirecek bir tasarıyı gündemine almayı planlıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de, yapay zeka yönetişimi için bir kurul oluşturma çağrısını memnuniyetle karşıladığı ve BM çatısı altında yeni bir birimin oluşturulabileceğini belirttiği aktarıldı.
Kaynak: VOA Türkçe
Kaynak