Teknoloji

ABD’nin yeni hipersonik füze bataryası tanıtıldı

 

Hostinger

ABD Ordusu’nun uzun menzilli hipersonik füze bataryası, Resolute Hunter tatbikatında görücüye çıktı.

ABD Ordusu’nun 1. Çok Alanlı Görev Gücü’nün (MDTF) bir parçası olan uzun menzilli hipersonik füze bataryası, Resolute Hunter 24-2 Tatbikatı’nda yer alarak tarihe geçti. Bu tatbikat, ordunun hipersonik kabiliyetinin iki yılda bir düzenlenen ortak eğitim tatbikatına ilk kez entegre edilmesi bakımından önemli bir kilometre taşına işaret etmektedir.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre Nevada Fallon’daki Donanma Hava İstasyonu’nda bulunan Donanma Havacılık Savaş Geliştirme Merkezi (NAWDC) tarafından düzenlenen Resolute Hunter 24-2 Tatbikatı, ABD Savunma Bakanlığı’nın tek özel savaş yönetimi, komuta – kontrol, istihbarat, gözetleme ve keşif (BMC2ISR) tatbikatıdır. Bu bağlamda yapılan tatbikatla 3 katılımcı ülke ve 4 ortak servis 3 haftalık süreyle bir araya getirildi.

Konuşlandırmaya ek olarak sistem, ordu genelindeki komuta – kontrol sistemine entegre edildi. Bu da görev gücünün AEW&C uçakları ve diğer ekipmanlar tarafından iletilen koordinatları kullanarak hedef almasını sağladı. Tatbikatlar sırasında batarya, 4000 km’den fazla bir mesafedeki tespit ekipmanından ilgili koordinatları aldı ve füze fırlatılmasını simüle etmek için kendi atış kontrol sisteminde bazı ayarlamalar yaptı.

Ordunun uzun menzilli hipersonik füze geliştirme çalışmaları uzun soluklu bir çaba olmuş ve askerler 2019 yılından bu yana prototip oluşturma sürecine katkıda bulunmuşlardır. Bu kapsamda birlik, Mart 2021 tarihinde ilk donanım teslimatını aldıktan sonra Eylül 2021 tarihinde 3 haftalık 4 iterasyondan oluşan Yeni Ekipman Eğitimi’ni (NET) başlatmıştı. Sahaya sürme süreci 2023 mali yılının sonunda tamamlandı ve askerlerin ekipman üzerinde eğitim almasına, doktrin oluşturmasına ve yeni taktikler, teknikler ve prosedürler geliştirmesine olanak sağladı.

Şubat 2023 tarihinde ise Thunderbolt Strike Tatbikatı’nın bir parçası olarak sistemin bugüne kadar kaydedilen en uzun kara hareketinde, sistem Florida Cape Canaveral’a 3000 milden fazla bir mesafeye konuşlandırıldı ve bu sayede ordunun hipersonik sistemleri hızla konuşlandırma yeteneği gösterildi.

ABD Ordusu'nun Hipersonik Silah Bataryası, Kararlı Avcı Tatbikatına Katılarak Orduyu İlk İşaretledi

İlgili Olarak

ABD’den hipersonik füze siparişi

Hakan Torlak

Savunma sanayii araştırmacısı. 

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu