Teknoloji

ABD’nin yeni insansız su altı aracı görüldü

Manta Ray insansız su altı aracının prototipi Kaliforniya’daki Port Hueneme Deniz Üssü’ne demirlenmiş hâlde görüldü.

Kaliforniya’da yer alan Port Hueneme Deniz Üssü’nde Manta Ray insansız su altı aracının (UUV) prototipi güncel bir Google Earth görüntüsünde saptandı. Defence Blog tarafından yapılan habere göre prototipin yapılması gereken testler ve konuşlandırma için hazır olduğu görülmekte.

The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), yeni su altı araçları geliştirmek amacıyla 2020 yılında Manta Ray programını başlattı. Bu bağlamda Manta Ray programıyla su altı araçlarının faydalı yük kapasitesinin ve enerji verimliliğinin artırılmasına odaklanıldı. Başlangıçta DARPA; prototip geliştirmek için Northrop Grumman, Martin Defense Group LLC ve Metron Inc. olmak üzere üç yüklenici firmayı seçti. Ancak Metron Inc. firması 2021 yılının sonlarında programdan ayrıldı ve Northrop Grumman ile Martin Defense Group LLC firmaları su içi gösterimler ve testlerle programa devam etti.

Manta Ray insansız su altı aracı (Görsel: Northrop Grumman)

Manta Ray insansız su altı aracı

Northrop Grumman firması tarafından geliştirilen Manta Ray insansız su altı aracı adını ve şeklini, elmas şeklinde vücutları ve kanat benzeri yüzgeçleri olan kanatlı bir balıktan almakta. Manta Ray ile insanların erişemediği okyanus ortamlarında uzun süreli ve uzun menzilli görevlerin gerçekleştirilmesi amaçlanmakta. Bu bağlamda su altı aracı, deniz tabanına demirleyebilir ve hazırda bekleme moduyla düşük güç özelliğine geçerek aktif kullanımda olmadığında enerji tasarrufu sağlayabilir.

Manta Ray insansız su altı aracı, tasarımı sayesinde 5 adet standart nakliye konteynerine sığarak küresel çapta taşınabilirlik sunarken sahada da kolay bir montaj imkânı ortaya koymaktadır. Ayrıca farklı görevlere yönelik çeşitli yük kapasiteleri ile görevleri otonom bir şekilde de gerçekleştirebilmekte.

Manta Ray insansız su altı aracı (Görsel: Northrop Grumman)

İlgili Olarak

ABD, T-38 Devil Ray insansız deniz aracını Ortadoğu’da test etti

Kadir YÜCEL

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu