Teknoloji

Airbus’tan İHA’lara karşı yeni savunma konsepti

 

Hostinger

Airbus, yeni insansız hava aracı (İHA) konsepti LOAD’u (Low-Cost Air Defence) tanıttı.

Avrupa havacılık devi Airbus, düşük maliyetli hava savunma çözümlerine yönelik yeni bir insansız hava aracı (İHA) konsepti olan LOAD’u (Low-Cost Air Defence) tanıttı. 26 Mart’ta Almanya’da düzenlenen insansız sistemler fuarında duyurulan bu yeni sistem, modern hava savunma konseptlerinin en büyük zorluklarından biri olan “düşük maliyetli tehditlere karşı pahalı önleme sistemleri” kullanma sorununa çözüm sunmayı hedefliyor.

Defense News tarafından yapılan habere göre LOAD, 2000’li yılların başlarında hedef uçak olarak geliştirilen Do-DT25 platformu üzerine inşa edilmekte. Airbus’a göre Do-DT25, hem düşük maliyetli hem de tek kullanımlık olarak tasarlanmıştı. Yeni varyantta ise İHA, üç adet güdümlü füze taşıyabilecek ve 100 kilometre menzile sahip olacak. Catapult ile fırlatılacak sistem, görevini tamamladıktan sonra üsse dönerek paraşütle iniş yapacak ve yeniden kullanılabilecek. Airbus, yıl sonuna kadar iki füze taşıyan bir prototipin uçuş yapacağını, nihai ürünün ise 2027 yılına kadar hazır olacağını duyurdu.

Do-DT25 maketi (en sağdaki)

Önleme İHA’sı ve dolanan mühimmat arası konsept

LOAD’un tam boyutları açıklanmasa da temel aldığı Do-DT25, 3.1 metre uzunluğa ve 2.5 metre kanat açıklığına sahip. Maksimum 300 knot (556 km/s) hız yapabilen platform, havada yaklaşık bir saat kalabiliyor. Airbus’ın paylaşımına göre yeni LOAD sistemi, dolanan mühimmat ile hava önleme İHA’sı arasında bir konumda olacak.

İHA, yer kontrol istasyonundan kontrol edilecek ve radar verileri veya hava durumu verilerine dayanarak otonom olarak kamikaze İHA’ları tespit ve imha edebilecek. Ancak Airbus, önleme onayının her zaman bir insan tarafından verileceğini de belirtmekte. Uzmanlar, son yıllarda savunma sistemlerinde artan otonomi konusunda endişelerini dile getirirken, “insan denetiminin” kriz anlarında ne kadar sürdürülebilir olduğu tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Airbus, LOAD’un otonom kapasitesinin, 2023 yılında A310 MRTT tanker uçağından yönetilen birden fazla DT-25 İHA’nın koordineli uçuşuyla test edilen teknolojiler üzerine inşa edildiğini belirtiyor. Bu uçuşlarda, hassas navigasyon, uçuş içi iletişim ve ortak kontrol algoritmaları test edilmişti.

Şirket ayrıca LOAD’u Eurodrone gibi diğer insansız hava platformlarıyla entegre etmeyi planlıyor. Bu entegrasyon, LOAD’un yer tabanlı hava savunma radarlarının kapsama alanı dışındaki bölgelerde de etkin çalışmasını sağlayabilecek.

Şirkete göre bir diğer önemli nokta ise LOAD’un tamamen Avrupa yapımı olması ve ABD teknolojisi içermemesi. Bu sayede sistem, ABD’nin Uluslararası Silah Trafik Düzenlemeleri’ne (ITAR) tabi olmayacak ve ihracat kararları yalnızca Avrupa ülkelerinin kontrolünde olacak.

İlgili Olarak

Estonyalı şirketten İHA’lara karşı Letonya ile iş birliği

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu