Teknoloji

ALKA ile ROKETSAN, dronları tehdit olmaktan çıkarıyor

 

Hostinger

ROKETSAN, yenilikçi silah sistemleriyle gök vatanın savunmasına önemli katkılar sunuyor. 

Günümüzde gelişen teknoloji ile tehdit tipleri de değişiyor ve bu değişim, yeni tür savunma sistemlerinin kullanımını gerekli kılıyor. ROKETSAN’ın geliştirdiği ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (YESS), son dönemde sıkça gündeme gelen drone tehditlerini algılayıp lazer silahı ile imha edebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki tek enerji silahı olan ALKA; kritik askeri tesis ve devlet kurumlarının, konvansiyonel küçük silahlarla hedef alınması çok zor olan FPV dronelar da dahil olmak üzere asimetrik tehditlerden korunmasında önemli rol alıyor.

Seri üretim çalışmalarına 2023 yılında başlanan ALKA; Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki tek enerji silahı olarak, kritik askeri tesis ve devlet kurumlarının korunmasında rol alıyor. 2019 yılından bu yana mini/mikro İHA ve dronelar gibi asimetrik tehditleri etkisiz hale getirebilen ALKA, sürekli geliştirilen yeni yetenekleriyle göz dolduruyor.

ROKETSAN mühendisleri, gelişen tehdit tiplerini analiz ederek ALKA’nın hedefleri arasına; konvansiyonel silahlarla hedef alınması çok zor olan, hızı ve çevikliği ile bilinen FPV droneları da ekledi. Böylelikle Türkiye özellikle son yıllarda önemli bir terör tehdidi olmaya başlayan kamikaze FPV dronelara karşı da önemli bir savunma yeteneği kazandı.

“ALKA, Çelik Kubbe Projesi’nin de bir parçası olacak”

Asimetrik tehditlere karşı cephane kısıtı olmaksızın, en maliyet etkin savunma sistemi olan ALKA hakkında değerlendirmelerde bulunan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“ALKA ile artık önemli bir tehdit olan ve konvansiyonel silahlarla engellenemeyen FPV droneların da etkisiz hale getirilebilmesi oldukça önemli. Bu sayede kritik askeri tesis ve devlet kurumlarının drone tehditlerinden tam olarak korunmasını sağlayabileceğiz.

Üzerinde bulunan tespit radarı ile birçok hedefi aynı anda takip edebilen ve hızla etkisiz hale getirebilen ALKA, sürü drone saldırılarına karşı da savunma yapabilmesiyle öne çıkıyor. Türkiye’nin katmanlı hava savunmasını sağlayacak Çelik Kubbe Projesi’nin de bir parçası olan ALKA’nın seri üretim çalışmalarına devam ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine kazandırdığımız ALKA’nın dost ve müttefik ülkelere ihracatına dair de çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

ALKA, 1.500 metreye kadar koruma sağlayabiliyor

ROKETSAN, ALKA’yı; mini/mikro İHA ve dronlar gibi asimetrik tehditlerin Elektromanyetik Karıştırma Silahı ile engellenmesini ve Lazer Silahı ile tahrip edebilmesini sağlayan iki katmanlı çok yakın hibrit hava savunma sistemi olarak geliştirdi. 2.5 KW’lık versiyonu ile 750 metreye kadar, 5 KW’lık versiyonu ile de 1.500 metreye kadar menzilde yakın hava savunması sağlayabilen ALKA, drone tespit radarı ile 100 hedefi aynı anda takip edebiliyor.

Gündüz ve gece fark etmeksizin görev yapabilme yeteneğine sahip ALKA, meskun mahallerde kullanılabilecek bombalı tuzakların, yol kenarlarına yerleştirilen El Yapımı Patlayıcı (EYP) düzeneklerin ve patlamamış mühimmatların imha edilmesinde de rol alabiliyor. ROKETSAN, birden fazla ALKA YESS’in aynı noktaya yönlendirilebilmesi yeteneğini sağlayan ALKA NEW Lazer Silahı Sistemi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Kısa sürede başarıyla geliştirildi

Yenilikçi, ilerici ve maliyet etkin bir silah olan ALKA’nın milli imkânlar ile geliştirme süreci ROKETSAN’ın öz kaynaklarıyla Temmuz 2016’da başlatıldı. Kısa sürede başarı elde eden ROKETSAN, Temmuz 2018’de, ALKA’nın ilk prototipinin üretim ve testlerini başarıyla tamamladı. ROKETSAN ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 20 Nisan 2021’de, ALKA için bir sözleşme imzaladı. ROKETSAN ana yükleniciliğinde yürütülen projeye, milli paydaşlar da katkı sunuyor. Bu kapsamda birçok farklı alanda milli yetenekler de Türkiye’ye kazandırıldı.

Tüm doğrulama ve kalifikasyon testlerinden de başarıyla geçen ALKA; 30 Kasım 2022’de ROKETSAN’ın Lalahan Tesisleri’nde gerçekleştirilen gösterim faaliyetinde, farklı kurum ve kuruluşlardan toplam 67 misafir personelin önünde kabiliyetlerini kanıtladı. ROKETSAN, YESS teknolojisinin farklı platformlara entegrasyonu için de çalışmalarına devam ediyor.

İlgili Olarak

ROKETSAN’dan Afrika’ya çıkarma

ROKETSAN MDK ile Türk topçusu daha isabetli vuracak

Akif Ayyıldız

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu