Teknoloji

Almanya’dan yeni zorunlu askerlik modeli

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, yeni güvenlik tehditleri ve büyük askeri personel açığı karşısında Almanya’nın gönüllü asker sayısını artırmaya çalışacağını belirtti.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, aylar süren bekleyişin ardından 12 Haziran Çarşamba günü Almanya için yeni bir askerlik modelini açıkladı. Bu bağlamda Bakan, 2025 yılından itibaren her yıl 5.000 kişinin askere alınacağını duyurdu. Avrupa haber sitesi Euractiv’e göre ise Almanya, NATO’ya yönelik bir Rus saldırısı korkusunun artmasıyla birlikte şu anda 180.000 civarında olan ordu mevcudunu 203.000’e çıkarmayı hedefliyor.

NATO’daki pek çok müttefik gibi Almanya da yeterli sayıda gönüllü asker bulmakta zorlanıyor. Bakan, Almanya’nın asker sayısını arttırmak için 2011’den beri askıya alınan zorunlu askerliği yeniden başlatmayı düşünmesini isteyen pek çok kişi arasında yer alıyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Alman ordusu Bundeswehr’in eğitim sahasını ziyareti. (Görsel: AP)

The Economist’e göre Almanya’nın zorunlu askerliği geri getirmeyi düşünmesiyle birlikte 2018’de hazırlanan planlara göre Bundeswehr, asker sayısını 2031’e kadar 203.000’e çıkarmayı hedefliyor. Bu rakam soğuk savaş döneminde silah altında olan asker sayısının çok altında. Ancak ordudaki küçülme ve yıpranma göz önüne alındığında, sadece ayakta kalmak için yılda 25.000 asker alması gerekiyor. Almanya’nın sıkışık işgücü piyasası da Bundeswehr’in diğer işverenlerle rekabet etmesini zorlaştırıyor. Ayrıca Muhalefet partisi milletvekili olan Johann Wadephul, durumun “gerçekten vahim” olduğunu ve askere alma uygulamasına geri dönülmesini desteklediğini söylüyor.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, 2011 yılında zorunlu askerliğin askıya alınmasını hata olarak gördüğünü birkaç kez dile getirmişti. Bu nedenle Zone Militaire kaynaklı habere göre Pistorius, göreve geldiğinden beri on üç yıl önce alınan önlemi yeniden gözden geçirmek istedi. Bu bağlamda İskandinav ülkelerinden, özellikle zorunlu askerliği askıya aldıktan yedi yıl sonra yeniden uygulamaya koyan İsveç’ten ilham alınma çalışılmaktadır.

Dolayısıyla 12 Haziran’da açıklanan yönergeye göre ana fikir, bu “yeni” askerlik hizmetini bir “kısıtlama” olarak değil, bir fırsat olarak sunmak. Zorunlu askerlik çağındaki tüm genç Almanlar, motivasyon ve fiziksel uygunluk derecelerini değerlendirmek üzere tasarlanmış bir anketi doldurmak zorunda olacak. Bu, kadınlar için ise isteğe bağlı olacak.

G36 kullanan Alman askeri Kosova’da Görsel: US Army

İlgili Olarak

Almanya’dan 7 milyar euroluk askeri yatırım

Almanya ile savunma sanayiinde ortak üretim mesajı

Olgun Yılmaz

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi.  Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu