Magazin

Altuncan Hatun’un Hayatı ve Ölümü: Alparslan’ın Annesi Olarak Bilinen Kadının Çocukları ve Hikayesi

 

Hostinger Alparslan’ın annesi Altuncan Hatun’un hayatı hakkında bilgiler merak ediliyor. Altuncan Hatun, Büyük Selçuklu İmparatorluğu Sultanı Tuğrul Bey’in eşi ve Alparslan’ın annesiydi. İlk eşi Şah Melik öldürüldükten sonra Tuğrul Bey ile evlendi. Altuncan Hatun, Selçuklu siyasetinde söz sahibi oldu ve önemli kararlar aldı.

Tuğrul Bey’in üvey kardeşi İbrahim Yınal isyan başlatıp devletin merkezi Hemedan’a doğru yönelmesi üzerine Nusaybin’de bulunan Tuğrul Bey kardeşinden önce Hemedan’a ulaşarak silahları ve hazineyi güvenceye aldı. Hemedan önünde iki kardeş savaştı. Tuğrul Bey kuvveti az olduğu için mağlup olarak Hemedan kalesine sığındı. Tuğrul, eşi Altuncan Hatun’dan ve veziri Kündürî’den yardım istedi. Ancak Abbasi halifesi Altuncan Hatun’a Selçuklu ordusunun Bağdat’tan ayrılmamasını söyledi ve vezir Kündürî Hemedan’a gitmemesi için Altuncan Hatun’u ikna etti. Vezir Kündürî, Altuncan Hatun’un oğlu Enuşirvan’ı Tuğrul Bey yerine tahta çıkarmaya niyetlenince Altuncan Hatun oğlunu ve veziri yakalatıp tutuklatmak üzere harekete geçti.

Altuncan Hatun, Bağdat’taki Selçuklu askerlerini toplayarak Hemedan’a doğru yola çıktı. Tuğrul Bey, eşinin ve diğer yardıma gelenlerin sayesinde kardeşi İbrahim Yınal’ı mağlup ederek tehlikeyi atlattı. Altuncan Hatun cesur karar alarak oğlunun tahta çıkmasına karşı çıkarak Tuğrul Bey’e yardıma gitmesi Selçuklu Devleti’nin kaderini değiştirmiştir.

Ölmeden önce Altuncan Hatun, eşi Tuğrul Bey’e “Dünya ve ahiret şerefine nail olman için halifenin kızıyla evlenme konusunda çaba göster” diye vasiyette bulunmuş ve bütün mal varlığını halifenin kızına bırakmıştır. Altuncan Hatun Aralık 1060’ta Zencan’da vefat etmiş ve ardından Rey’e defnedilmiştir.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu