Son Dakika

Araştırma: İnsan beyni, “göz açıp kapayıncaya” kadar sahte anı üretebiliyor


Science Alert sitesinin haberine göre, Amsterdam Üniversitesinden blim insanlarının öncülüğünde yapılan deneylerde, araştırmaya katılan 534 kişiye, Latin harflerinin gerçek ve aynada yansıtılmış (C ve Ɔ) şekilleri gösterildiğinde, insanların yansıma harfi gerçek haliyle hatırlamaya yatkın olduğu belirlendi.


Araştırmada, bazı katılımcıların hafızasını karıştırmak amacıyla rastgele harfler gösterilmesinden sonra tüm katılımcılardan, ilk gösterilen harfi tekrar söylemeleri istendi.


İlk harfin gösterilmesinden yaklaşık yarım saniye sonra katılımcıların neredeyse yüzde 20’sinin istenen harf hakkında sahte bir anı ürettiği belirtilen araştırmada, 3 saniye sonra da bu miktarın yüzde 30’a yükseldiği kaydedildi.


Araştırmada, katılımcılara harfler yansıtılmış şekliyle gösterildiğinde, insanların “göz açıp kapayıncaya” kadar yansıtılmış harfi, gerçek bir harf olarak hatırlama olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi.


Uzmanlar, insan beyninin görmeyi beklediği şeylere göre anılarını “sahte anılarla” değiştirdiğini ve katılımcıların, Latin harflerine aşina olması dolayısıyla beyinlerinin gösterilen harfleri yansıtılan halleriyle değil normal yazılmış şekillerinde görmeyi beklediklerini belirtti.


Deneylerde, rastgele düz ve yansıtılmış harfler gösterildikten sonra katılımcılara 1’den 4’e kadar anılarına ne kadar güvendikleri soruldu.


Katılımcılar, cevaplarına güvendiklerini belirtti. Böylece katılımcıların cevaplarının aslında yanlış tahminler değil, “sahte anılar” olduğundan emin olundu.


Araştırmanın yazarları, “kısa süreli hafızanın her zaman az önce algılanan şeyin doğru bir temsili olmayabildiğine” ve “hafızanın aslında görmeyi beklediğimiz şey tarafından şekillendiğine” işaret etti.


Araştırma, “PLOS One” dergisinde yayımlandı.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki insan beyni, göz açıp kapayıncaya kadar sahte anılar üretebiliyor. Bu durum, insanların hatırladıkları olayların gerçekte ne kadarına tanık oldukları ya da hatırlamalarının ne kadarının gerçek olduğuna dair ciddi endişeler yaratıyor.

Özellikle beynin hafıza bölgesi olan hipokampusun hizmet verdiği sahte anılar, gerçek olaylarla aynı derecede net bir şekilde hatırlanabiliyor. Bu nedenle, insanların neyin gerçek, neyin sahte olduğunu ayırt etmesi son derece zorlaşıyor.

Araştırmalar, beynin sahte anıları, gerçek bir olaya tanık olunmasa bile yaratabileceğini gösteriyor. Ayrıca, sahte anılar, çevresel faktörlerin, önyargıların ya da zihinsel durumların etkisi altında da yaratılabilir.

Bu durum, yargılamalarda ya da tanıklıkta olduğunda son derece önemli sonuçlar doğurabiliyor. Çünkü sahte anılar, suçluların ya da masum insanların kaderini belirleyebiliyor. Aynı şekilde gerçek anıların da hatırlanma oranı azalabiliyor.

Beynin sahte anıları yaratma yeteneği, birçok insanı endişelendirmektedir. Ancak, araştırmacılar, bu durumun öğrenme sürecinde de etkili olabileceğine dair umutlu sinyaller veriyor. Sahte anıları yaratan beyin mekanizmalarının, yeni şeyler öğrenmek için kullanılabileceği düşünülüyor.

Beyin araştırmaları, insan beyninin sahip olduğu yetenekleri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu da, insan beyninin sahip olduğu sınır tanımaz potansiyeli keşfetme konusunda bize umut veriyor. Ancak, sahte anıların etkileri hakkında da herhangi bir sonucun çıkartılması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu