Araştırma: Kahve tüketenler daha fazla adım atıyor ancak daha az uyuyor
CNN’de yer alan habere göre, ABD’de yapılan son araştırmanın bulguları kahve tüketiminin hem olumlu hem olumsuz yönlerine ışık tutuyor.
Kahvenin anlık sağlık etkileri hakkında daha iyi bir fikir edinmek amacıyla araştırmacılar, California eyaletinin San Francisco bölgesinden yaş ortalaması 39 olan 100 sağlıklı yetişkini gözlem altına aldı.
Katılımcılara, attıkları adımların ve uykunun takibini yapan cihazlar ile kan şekeri ve kalp ritimlerini izleyen elektrokardiyogram cihazları takıldı.
Her katılımcıya rastgele iki gün boyunca istedikleri kadar kahve içmeleri, ardından ise iki gün boyunca içmemeleri ve bu döngüyü iki hafta boyunca tekrar etmeleri söylendi.
Katılımcıların, kahve içilen günlerde içmedikleri günlere kıyasla ortalama 1058 daha fazla adım attığı gözlendi. Ancak aynı günlerde katılımcılar en az 36 dakika daha az uyudu.
Araştırmada daha fazla kahvenin daha fazla hareketi beraberinde getirirken uyku süresini azalttığı ortaya çıktı. Bunların yanı sıra kahve tüketimi kişiyi kalp çarpıntısı gibi yüksek risklerle de karşı karşıya getirebildiği araştırmaya konu oldu.
Tüm bunlara rağmen, kahve içmenin daha az uykuya yol açmasının potansiyel bir genetik faktörü olabileceği üzerinde de duruluyor.
Araştırma, “The New England Journal of Medicine” isimli dergide yayımlandı.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, kahve tüketenlerin daha fazla adım attığını ancak daha az uyuduğunu ortaya koydu. Bu sonuçlar, kahve tüketiminin fiziksel aktivite ve uyku üzerindeki etkileri hakkında yeni bir perspektif sunuyor.
Araştırma, 23 yaş ve üzeri 785 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmacılar, katılımcıların günde kaç su bardağı kahve içtiklerini, ne kadar fiziksel aktivite yaptıklarını ve ne kadar uyuduklarını ölçtüler. Sonuçlar, kahve tüketici olanların, kahve tüketmeyenlere göre daha fazla adım attığını ve daha fazla fiziksel aktivite yaptığını gösterdi.
Ancak bu artan fiziksel aktivite daha az uyku ile birlikte geliyordu. Araştırmayı yürüten ekip, daha fazla kahve tüketenlerin ortalama uyku süresinin daha az olduğunu tespit etti. Ortalama uyku süresi, günde bir bardak kahve içenlerde 6.4 saatken, üç bardak veya daha fazla kahve içenlerde 6.0 saate düşüyordu.
Araştırmacılar, bu sonuçların genel olarak kahvenin uyku kalitesine etkisini anlamak için önemli olduğunu düşünüyorlar. Kahve içmenin aslında uykuyu bozabileceği ve daha uyanık kalmanızı sağlayabileceği bilinmektedir. Ancak, bu çalışma, yüksek kahve tüketiminin insanların uyku düzenlerini doğrudan etkileyebileceğini ve daha az uyku almasına neden olabileceğini öne sürmektedir.
Bu çalışmanın sonuçları ayrıca, kahve tüketimi ve fiziksel aktivite arasındaki ilişkiyi de araştırmaktadır. Fiziksel aktivitenin artması, daha fazla kahve tüketimi ile ilişkilendirilebilir, ancak bu aktivitenin uyku süresini nasıl etkilediğini incelenmesi gerekiyor.
Bununla birlikte, bu sonuçlar sadece bir araştırmanın bulgularıdır ve kahve tüketiminin fiziksel aktivite ve uyku üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Ancak, sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyenler için, kahve tüketiminin fiziksel aktivite ve uyku arasındaki dengeyi korumak için nasıl ayarlanabileceğine dair daha fazla bilgi sağlayacaktır.