Seyahat

Ardahan’ın Neyi Meşhur? Ardahan’ın En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler

 

Hostinger

expand

Ardahan bir bölümü Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve bir bölümü Doğu Karadeniz’de yer alan Gürcistan sınırında bulunan bir ildir. Türkiye’nin Kafkaslara giden kapısı olarak adlandırılan Ardahan kendine has tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir.

Ardahan’ın Neyi Meşhur?

Ardahan konumlandığı coğrafi bölge itibariyle pek çok kültürün etkisinde kalmıştır. Ardahan mutfak kültürü de çevre illerin etkisiyle oldukça gelişmiştir. Ardahan’ın en meşhur yemekleri arasında feselli, etli mantı, katmer, kesme aşı, ayran aşı, pişi ve gevrek bulunmaktadır.

Ardahan’ın mutlaka gezilip görülmesi gereken meşhur mekanları ise şunlardır: Atatürk Silueti, Bülbülan Yaylası, Yalnızçam Yaylası, Akçakale Adası, Çıldır Gölü, Aktaş Gölü, Göle Okçuoğlu Yaylası, Kura Nehri, Şeytan Kalesi bulunmaktadır.

Ardahanın Neyi Meşhur Ardahanın En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek HediyeliklerArdahan’ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

Ardahan mutfağı incelendiğinde ağırlıklı olarak hayvansal ürünler ve et yemeklerine rastlanmaktadır. Ardahan mutfağının iki temel maddesi bulunmaktadır. Bunlardan biri tereyağıdır. Ardahan’ın kızartmaları dahil her yemeğine tereyağı katılmaktadır. Ardahan mutfağının diğer bir özelliği doğada kirlenmemiş şekilde yetişen organik gıdalardan yapılan yemeklerdir.

Ardahan’da pek çok yemek doğada yetişen şifalı olarak adlandırılan bitkilerden yapılmaktadır. Hayvansal ürünler de doğada beslenen hayvanlar aracılığıyla elde edilmektedir. Ardahan kaşarı ve tereyağı da bunlara dahildir. Ardahan’ın en meşhur yöresel yemekleri şunlardır:

Kesme aşı, kuzu etli bulgur pilacı

Kete, etli mantı

Fırında kaz, inekmemesi

Ebekömeci, yarpuz çorbsı

Cil, bişi

Pancar, yarpuzlu köfte

Evelik aşı katmer, evelik sarması

Evelik kaz pilavı, un çorbası

Helle aşı, pısırık aşı

Sulu köfte, közleme

Ayran çorbası, süt çorbası

Girik, elma dolması

Kuymak, ekmek aşı

Gorgola, yufka, gilik

Bulamaç tatlısı, hasuta, aşure

Eşşekturpu, kazımoğlu, çemen

Tuluk, soharış, et kurutma

Kavurga, kurut, soharış

Kocabaş turşusu, kımı turşusu

Körmen, harşo

Ardahan’dan alınabilecek hediyeler arasında hediyelik yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Özellikle Ardahan’ın ülke çapında tanınmış Ardahan kaşarı ve Ardahan tereyağı en çok alınan hediyelik yiyecekler arasındadır. Turşu, kaz eti, Ardahan Kafkas arı balı diğer hediyelik yiyecekler arasında yer almaktadır.

Bölgenin motiflerinin işlendiği gümüş kemer ve başlıklar, gümüş takılar gümüş işçiliği bakımından gelişmiş olan Ardahan’da oldukça rağbet görmektedir. Ardahan’dan eşinize dostunuza alınabilecek diğer hediyelik eşyalar arasında Ardahan dokuma kilim ve halıları bulunmaktadır.

Aksaray’ın Neyi Meşhur? Aksaray’ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu