ARİDA-M İDA deniz testlerinde | DefenceTurk

Deniz testlerini başarıyla sürdüren Türkiye’nin ilk safkan otonom İDA’sı ARİDA-M’nin Faz-1 demonstrasyon aşamasına hazırlıkları tamamlanmak üzere.
Anadolu Robotik ve Sekiz Altmış Teknoloji birlikte geliştirdiği ve aynı zamanda bir konsept çalışması olan Arida-M sistemi ile denizlerde yeni bir güvenlik çağını başlatıyor. Bu bağlamda Arida- M, deniz güvenliğinde katmanlı savunma stratejisi sunarak kritik altyapı ve varlıkların korunmasında devrim niteliğinde bir adım olarak öne çıkmakta.
Saatte 50 knot’un üzerindeki hızı ile Türkiye’nin ilk safkan otonom İDA’sı olan ARİDA-M, tam otonom görev yeteneğine sahip. Anadolu Robotik ve Sekiz Altmış Teknoloji tarafından yapılan duyuruya göre deniz testlerini başarıyla sürdüren ARİDA-M’nin Faz-1 demonstrasyon aşamasına da hazırlıkları tamamlanmak üzere.
Türkiye’nin denizcilik ve savunma sanayisinde çığır açacak bir projede önemli bir aşamaya gelen Anadolu Robotik yetkilileri, “ARİDA-M ile yalnızca bir ürün değil, yepyeni bir dönem başlatıyoruz. Bu proje, Türkiye’nin deniz savunmasında bağımsızlık ve ileri teknoloji hedeflerinin bir sembolü olacak.” mesajını verdi.
Genel olarak Arida-M’nin görev tanımında hem görev guruplarının limanda demirli durumdayken korunması hem de düşman kara sularındayken korunması bulunmaktadır. Yaklaşık 10 kilometrelik bir menzilde koruma çemberi oluşturan sistem bu alanda bulunan asimetrik unsurları, radar kesit alanı düşük olan su altı veyahut su üstü intikal araçları ya da insansız deniz araçları gibi unsurların tespiti yapıldıktan sonra 6 kilometre menzilde tanımlama yapılarak angajman uygulanması amaçlanmaktadır.
Geçtiğimiz dönemde Sekiz Altmış Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ensar Çalışkan, Anadolu Robotik firması ile birlikte insansız deniz araçlarına karşı ve liman korumasına yönelik olarak başlatılan MUHAFIZ İDA projesinin 2 yıl içerisinde Ar-Ge sürecinin bitirilip seri üretime geçilmesinin planlandığını açıklamıştı.
Bu bağlamda 4.5 metre genişliğe sahip olan İDA’nın, 1.3 metre genişliğe sahip olacağı belirtilmişti. 70 saat çalışması planlanan ve 50 knot hıza ulaşacak olan İDA’nın ağırlığının ise 1 ton olacağı duyurulmuştu. Ayrıca sürü şeklinde çalışabilecek İDA, 50 kg faydalı yük kapasitesine de sahip olacak.
İlgili Olarak
Mavi Vatan’a yeni insansız deniz aracı konsepti
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.