Teknoloji

ASELSAN’ın çözümleri NATO Tatbikatında | DefenceTurk

ASELSAN, NATO’nun 2024 CWIX Tatbikatı’na oyun değiştirici teknolojiye sahip Komuta Kontrol Sistemleri ile katıldı. 3-21 Haziran tarihleri arasında Polonya’nın Bydgoszcz şehrinde gerçekleştirilen tatbikatta NATO’nun komuta kontrol yetenekleri başarıyla test edildi. ASELSAN, NATO’nun komuta kontrol yeteneklerinin başarıyla test edildiği bu etkinlikte, NATO üyesi ülkelerin sistemlerine öncülük ederek önemli bir katkı sağladı.

ASELSAN sistemleri göz doldurdu!

ASELSAN, 27 NATO üyesi ve iki ortak ülkenin katıldığı geniş kapsamlı CWIX 2024 tatbikatına HERİKKS Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi, farklı radarların birbirleriyle entegre bir şekilde çalışabilmesini sağlayan RADNET-II Radar Ağı Yönetim Sistemi (HAKİM-RAD) ve KOCATEPE Muharebe Sahası Yönetim Sistemi ile katıldı. Bu faaliyet, ASELSAN’ın mevcut, yakın vadeli ve gelecekteki yeteneklerini test etme ve milli sistemlerinin deneysel yetkinliklerini keşfetme fırsatı sağladı.

Özgün sistem çözümleriyle ASELSAN, NATO ülkelerine ait sistemlerle kontrollü bir ortamda yapılan denemelerde başarılı oldu ve CWIX 2024’te olumlu değerlendirmeler aldı. Tatbikat boyunca 18 farklı işlevsel alanda 480’den fazla yeteneğin test edilmesi sağlandı. Üç hafta süren uygulama sürecinde, katılımcılar gelecekteki tatbikatlara ve yetenek geliştirme çabalarına katkı sağlamak üzere 26 binden fazla test vakası gerçekleştirdi.

Oyun değiştirici üç teknoloji

ASELSAN tarafından geliştirilen HERİKKS, taktik sahadaki hava savunma unsurları arasında bir bilgisayar ağı kurarak hava savunma faaliyetlerini yöneten bir komuta kontrol sistemi olarak dikkat çekiyor. Sistem, hava savunma radarlarından alınan bilgileri birleştirerek gerçek zamanlı hava resmi oluşturabiliyor. HERİKKS, tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması ile en uygun hedef-silah tahsislerinin yapılmasını sağlıyor. Sistem, 2001 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor.

KOCATEPE Muharebe Sahası Yönetim Sistemi de, kolordu seviyesinden tek er seviyesine kadar komuta yeri ve bağlı muharip unsurların, muhabere, araç, askeri bilgisayar ve komuta kontrol sistemleri ile donatılarak sayısal entegrasyonunu sağlıyor. Yine ASELSAN’ın geliştirdiği RADNET-II Radar Ağı Yönetim Sistemi (HAKİM-RAD) de yeni nesil bir radar yönetim sistemi olarak öne çıkıyor.

İlgili olarak

ASELSAN, NATO Tatbikatında ilkleri gerçekleştirdi

Gülsüm Kaya

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu