Kültür & Sanat

Bağımsız filmler ve Kubrick seçkileri  Atlas 1948’de

BİR EVE DÖNÜŞ HİKAYESİ: SEKİZ DAĞ

“Sekiz Dağ” çok iyi bir arkadaşlığın hikâyesini, çocukların büyüyüp yetişkin olmalarının, babalarının izini silmeye çalışırken hep onların izinden baba evine dönüşlerinin hikâyesini anlatıyor. Pietro ile Bruno, Alp dağlarının benzersiz doğası ve şartlarında çocukken tanışırlar. Pietro şehirli, Bruno is gerçek dağ köylüsüdür. Yıllar içinde her karşılaşmalarında aşkları, kayıpları, aileleri, yazgılarını birbirleriyle paylaşırlar; arkadaşlıkları her yıl perçinlenir, gerçek dostluğun özünü görürler. Paolo Cognetti’nin Türkçeye de aynı adla kazandırılan romanından uyarlanan Sekiz Dağ, hayatın dört mevsimini otuz yıla yayarak basit ama epik bir hikâye anlatıyor; doğa, erkeklik, aile, zaman, yakın arkadaşlığa dair evrensel değerler ve kendi yolunu çizmek gibi hayatın elzem niteliklerini el alıyor. Sekiz Dağ’ın yönetmenleri Altın Lale kazanmış Felix van Groeningen (Şeylerin Boktanlığı, Güzel Oğlum) ile oyuncu eşi Charlotte Vandermeersch.

BELÇİKA’DAN SURİYE’YE: ASİ

2012-2015 arasında çatışmalara katılmak üzere Avrupa’dan Suriye’ye gidenlerin hikâyelerinden esinlenen Asi, küçük bir çocuğun geleceğini kurtarma endişesiyle parçalanan bir aileyi anlatan aksiyonu, duygusal yoğunluğu yüksek, müzikal bir trajedi. Filmin başrolündeki Kamal, savaş mağdurlarına yardım etmek amacıyla Belçika’dan Suriye’ye gider, ancak burada milislere katılmaya zorlanır ve Rakka’da yüzüstü bırakılır. Geride kalan küçük kardeşi Nesim, onu abisiyle buluşturma vaatlerine kandığı radikal bir gruba katılır. Anneleri Leyla ise küçük oğlunu kurtarmak için her şeyi göze almaya hazırdır.  Black (2015), Gangsta (2018), Bad Boys for Life ve iptal edilen Batgirl ile tanınan Fas asıllı Belçikalı yönetmen ikilisi Adil & Bilall’in son filmi Asi, 21 Mart Salı 15.30 ve 21.15’te, 22 Mart Çarşamba 18.30’da, 23 Mart Perşembe 15.30 ve 21.15’te, 28 Mart Salı 18.30’da, 29 Mart Çarşamba 21.15’te,30 Mart Perşembe 18.30’da Atlas 1948’de.

İRLANDA OSCAR ADAYI: SESSİZ KIZ

Sorunlu ve yoksul bir ailenin kızı, içine kapanık ve ihmal edilmiş kızları Cait’in hikayesinin anlatıldığı “Sessiz Kız”, İrlanda’nın 2022 Oscar Adayı.  Berlin Film Festivali’nin yanında, Sydney ve Dublin Film Festivalleri’nde de adaylık ve ödüllere layık görülen film, Cait’in yazı geçirmesi için koruyucu ailesinin yanına gönderilmesi, burada alışık olmadığı ilgi sayesinde hayatını daha önce deneyimlemediği bir şekilde yaşamaya başlaması ve bu huzurlu evde, hiç beklemediği bir sır keşfetmesi hikayesi etrafında şekilleniyor.

KUBRICK SERGİSİ VE KUBRICK FİLM SEÇKİSİ DEVAM EDİYOR

Başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı retrospektif sergisi, İstanbul Sinema Müzesi’nde Mart sonuna kadar devam ediyor. Kubrick’in (1928-1999) tüm çalışmalarına kronolojik bir bakış sunacak sergi, yönetmenin, 16 filmini kronolojik bir sunumla ziyaretçilerle buluşturuyor. Sergi, toplamda 900 parça ürünü ve sanatçının hiç çekilmemiş veya başka yönetmenler tarafından çekilen Yapay Zeka, Napoleon ve Savaş Zamanı Yalanları projelerini de ilk kez gün yüzüne çıkarıyor.

EN MERAK EDİLEN TİYATRO OYUNLARI DA ATLAS SAHNE’DE

Atlas 1948 Sineması, filmlerin yanı sıra merakla beklenen tiyatro oyunlarını da sanatseverler ile buluşturuyor. Çağdaş Amerikan Tiyatrosunun “bilge” kalemi Tenesse Williams’ın psikolojik gerçekçi başyapıtı Sırça Kümes (The Glass Menagerie) Rus yönetmen Viktoria Klipova’nın yönetimiyle 18 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de Atlas 1948 Sahnesi’nde. Amerika’daki Büyük Buhran sırasında geçen ve özellikle aile dinamiği içinde karakterlerin iç dünyalarının kırıldığının anlatıldığı oyun, İngilizce olarak sahnelenecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nde oyunları en çok sahnelenen yazarların başında gelen Lauren Gunderson’un 2018 yılında kaleme aldığı Doğal Afet, Ahmet İlker Ergin’in yönetimiyle 26 Mart Pazar günü saat 20.30’da Atlas Sahnesi’nde. Tek kişilik bir metin olmasına karşın seçilen anlatım tarzından ötürü kalabalık bir kadro seyrediyormuş hissi uyandıran oyun, Nilperi Şahinkaya’nın dinamik oyunculuğuyla tempolu bir koşuya dönüşüyor.

Yusuf Onur Aydın’ın yazıp yönettiği Sıradan Karşılaşmalar, 31 Mart’ta Atlas 1948 Sahnesi’nde izleyici ile buluşacak. Sıradan bir günde, herhangi iki kişinin, olağan bir şekilde karşılaşmasıyla başlayan hikayede yaşam ve sahne, gerçek ve kurmaca iç içe geçiyor. Dijital araçları bünyesinde barındıran, biçim olarak deneysel ve hikaye anlatımı hibrit bir yapıda tasarlanan oyun, sanatseverlerden büyük ilgi görüyor.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu