Güney Kıbrıs

Based on this information, write a new short title in Turkish: Başkan AB’nin Türkiye raporunu överken, Ankara ve Kuzey bunu reddetti

 

Hostinger According to this information, write a new article in Turkish:

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk ‘hükümetinin’ AB parlamentosu raporuna yönelik kınamalarının “yeni bir şey olmadığını” söylerken, hükümetin raporda ifade edilen Kıbrıs müzakerelerine verilen desteğe “özellikle değer verdiğini” söyledi.

Christodoulides, “Avrupa Parlamentosu’nun, AB’nin tüm aşamalara daha aktif katılımı yönündeki çabalarımızı desteklemesini özellikle önemsiyorum” dedi. [regarding the Cyprus problem] ve çıkmazın çözülmesinde, aynı zamanda müzakerelerin yeniden başlamasında.”

Ayrıca Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğini “Avrupa Parlamentosu’nun taleplerine olumlu yanıt vermeye, çıkmaza son vermeye ve Kıbrıs sorununu çözmek için müzakereleri yeniden başlatmaya” çağırdı.

Kıbrıs hükümeti, ayrı bir açıklamada, Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu üyelerinin sunduğu raporda, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler tampon bölgesini ihlal etmesini ve Pile’deki barış güçlerine yönelik saldırılarını kınayan bir paragrafın eklendiği değişikliğin kabul edilmesinden “memnuniyetini” dile getirdi.

Hükümet, “AB’nin çıkmaza son verme çabalarına daha aktif katılımı yönündeki çağrıya özel önem verdiğini” de sözlerine ekledi. [regarding the Cyprus problem].”

Bunu “başkan tarafından üstlenilen ve müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarında belirleyici rol oynayabilecek temel ve merkezi bir unsur” olarak tanımladılar.

Raporda, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs sorununa çözüm olarak siyasi eşitliğe sahip iki kesimli, iki toplumlu bir federasyona verdiği desteğin yeniden teyit edilmesinden ve müzakerelerin 2017’de Crans-Montana’da kaldıkları yerden devam etmesi çağrısından duydukları memnuniyeti eklediler.

“Türkiye’nin Avrupa rotası sözlü beyanlarla sınırlı olamaz. Eğer bu yöndeki irade gerçekten samimiyse, Türkiye’nin vaaz ettiğini hayata geçirmesi, Avrupa ilke ve değerlerine, AB ve kurumlarının karar ve kararlarına saygı duyması gerekiyor” dedi.

Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu üyeleri rapor konusunda biraz daha az istekliydi; hem Giorgos Georgiou hem de Loucas Fourlas radyo röportajlarında Türkiye’nin AB katılım müzakerelerine son verilmesi çağrısında bulunma kararının bir hata olduğunu söylediler.

Her ikisi de AB-Türkiye ilişkilerindeki mevcut statükonun Türkiye’ye “uluslararası hukuka saygı duyma ve Kıbrıs sorununda somut ilerleme kaydetme” konusunda hiçbir teşvik sağlamadığı konusunda hemfikirdi.

Bu arada Türkiye dışişleri bakanlığı, raporun “Türkiye karşıtı çevrelerden gelen dezenformasyona dayanan haksız suçlamalar ve önyargılarla dolu” olduğunu ve “Avrupa Parlamentosu’nun hem ülkemizle ilişkilere hem de AB’nin geleceğine yönelik her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansıması” olduğunu söyledi. .”

Ayrıca Avrupa Parlamentosu üyelerini “günlük popülist siyasetin esiri” olmakla suçladılar.

Ayrıca raporun bazı çevrelerin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselelerine ilişkin tek taraflı görüşlerini yansıttığını ve [is] Tarihsel ve hukuki gerçeklerden kopuk.”

Ayrıca gelecekte AB’ye katılma konusundaki kararlılıklarını da yinelediler ve şöyle dediler: “Ülkemiz, başta güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaretin çeşitlendirilmesi ve ekonomik zorluklar olmak üzere mevcut tüm zorluklar karşısında AB’yi küresel bir güç haline getirme potansiyeline sahiptir.” .”

Kuzeyin ‘dışişleri bakanlığı’ Avrupa Parlamentosu’nun “Kıbrıs’a karşı önyargılı tavrını sürdürdüğünü” söyleyerek Türkiye ile aynı görüşteydi.

Raporda, “Adanın gerçeklerinden uzak, Kıbrıs Türk halkının varlığını ve doğuştan gelen haklarını göz ardı eden, tamamen gerçekleri yansıtan bir rapor” ifadelerine yer verildi. [the opinions of] Kıbrıs Rum tarafı.”

“Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs sorununa ve Kıbrıs’ın iki tarafına ilişkin yanlış ve taraflı tavrını sürdürmekte ısrar ettiği sürece bu tür rapor ve kararlar bizim açımızdan geçersizdir.”

Denenmiş ve başarısızlığı kanıtlanmış federal modelde ısrar etmek ve son müzakere sürecinin Crans Montana’daki çöküşünün tek sorumlusu olan Kıbrıs Rum liderliği yerine Türkiye’yi suçlayan bir yaklaşım sergilemek, Avrupa’nın istikrarsızlığının bir göstergesidir. Parlamentonun adanın gerçeklerinden kopukluğu ve körü körüne Kıbrıslı Rum yanlısı tutumu.”

Ayrıca AB’nin “Rum tarafı için bir konfor alanı yarattığını” ve raporun “adanın iki tarafı arasında olası bir uzlaşmayı daha da zorlaştıracağını” söylediler.

Ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun raporunda “Kıbrıs Türk tarafının kayıp kişiler, eğitim, kültürel miras gibi konulardaki çaba ve çağrılarını görmezden gelerek Kıbrıslı Rumların sözcüsü gibi hareket ettiğini” ifade ettiler.

Avrupa Parlamentosu’nun “Kıbrıs konusunda yapıcı olmak istiyorsa adanın gerçeklerini göz ardı eden tavrından vazgeçmesi, Kıbrıslı Türklerin egemen eşitliğini ve eşit haklarını savunması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

Christodoulides, Türk ve Kıbrıslı Türklerin açıklamalarına kendi tepkisini sunarak, “Bunlar Türkiye’den ve Kıbrıs Türk toplumundan duyduğumuz bilinen tepkilerdir, yeni bir şey değil” dedi.

Ayrıca Cuma günü BM Genel Kurulu için New York yolculuğuna başlayacağını, önce Atina’ya, ardından da ABD’ye gideceğini belirtti.

“Orada yapılacak temaslara ne kadar önem verdiğimi anlıyorsunuz. Beni en çok ilgilendiren şey, müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacak koşulların yaratılmasıdır” dedi.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu