Teknoloji

Based on this information, write a new short title in Turkish: Fransa, Leclerc XLR tankının atış yeteneklerini test ediyor

According to this information, write a new article in Turkish:

Fransa Ordusu için modernize edilen Leclerc XLR, atış testlerine girdi

Fransız Ordusu Tedarik Ajansı (DGA), Leclerc tankını modernize edilen XLR versiyonunun atış kabiliyetlerini test etti. Army Recognition tarafından yapılan habere göre testler, Fransa’nın Bourges bölgesindeki DGA Test Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fransız ordusu için modernizesine karar verilen Ana Muharebe Tankı olan Leclerc XLR, dördüncü nesil ana muharebe tankıdır.

Leclerc’in modernizasyon süreci, Fransa tarafından başlatılan Scorpion Programı’na dayanmaktadır. Scorpion Programı, Fransız Kara Kuvvetlerinin askerî programlarından birisi olup, ordu bünyesindeki askerî araçların yenilenmesini ve modernize edilmesini hedeflemektedir. Scorpion Programı, askerî araç filolarının bir bölümünü değiştirmek için 6.8 milyar dolarlık çok şirketli bir modernizasyon çalışmasından oluşuyor.

Scorpion Programı’nın bir diğer amacı ise “işbirikçi mücadele” kapsamında ordu birimlerini tek bir ağda birleştirmektir.  Daha önceden de bilindiği üzer programın bir kısmı, 200 Leclerc AMT’nin yeni taktik ara yüzlerin, zırh paketlerinin ve uzaktan komutalı silah sisteminin yanı sıra birkaç ek sensör içeren standart Leclerc XLR’ye modernizasyonunu içermekteydi.

Leclerc tankı, halihazırda Fransız Ordusu tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. 1991 yılında Ar-Ge çalışmalarına Nexter tarafından başlanan tank, Birleşik Arap Emirlikleri envanterinde de yer almaktadır. 120 mm L/52 yivsiz topa sahip tankta gövde koaksiyel 12.7 mm makineli tüfek bulunmaktadır.  Leclerc XLR, 1.500 beygirlik etkileyici bir güç sağlayan Wartsila V8X hyperbar dizel motorla çalışmaktadır.

Performans ölçümlerinde, Leclerc XLR’in maksimum 615 kilometrelik menzili bulunmaktadır. 0’dan 30 km/s’e sadece 7 saniyede çıkabilme özelliği ile yolda 65 km/s ve arazide 50 km/s azami hıza ulaşabilmektedir. Hazırlık gerektirmeden 1 metrelik bir hendek geçme derinliğine sahip olan tank, %60’a varan eğimleri ve %30’a varan yan eğimleri geçebilmektedir.

Leclerc XLR (Görsel: Defence Blog)

Leclerc ile uyumlu mühimmat türleri arasında APFSDS (Zırh Delici Kanat Dengeli Atma Sabotu), HEAT (Yüksek Patlayıcı Tanksavar) ve patlayıcı mermiler bulunur. Tank, otomatik bir yükleme sistemi ile donatılmıştır ve 22 tanesi ateşe hazır olmak üzere 40 adede kadar mühimmat taşıyabilir. Leclerc XLR tankının mürettebatı bir komutan, topçu ve sürücü içerir. Tankın uzunluğu 10.6 metre (top ileriye dönükken), genişliği 3.6 metre ve yüksekliği 3.43 metredir. Ağırlığı yüke ve şartlara göre 56 ile 63 ton arasında değişmektedir.

Leclerc XLR ayrıca yenilikçi Galix Sistemi ile donatılmıştır. Bu sistem, muharebe araçlarının yaklaşan tehditlerden korumak ve ana muharebe tanklarına ve zırhlı personel taşıyıcılarına koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Ayrıca tanka, tanksavar roketlerinin ve el yapımı patlayıcı tehditlerinin ateşine karşı korumayı artırmak için ilave zırh takılabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak tank, SICS Scorpion muharebe bilgi sistemini ve CONTACT radyo sistemini içermektedir.

Modernizasyon öncesinde Leclerc tankı

İlgili Olarak

Fransa, Leclerc ana muharebe tanklarını modernize edecek

Nexter ve CKP Engineering, Leclerc tankında öngörücü bakım deniyor

Arda Atakan Yığın

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu