Teknoloji

Based on this information, write a new short title in Turkish: İran’dan Bolivya’ya hava savunma sistemi teklifi

 

Hostinger According to this information, write a new article in Turkish:

İran Savunma Bakanı, Bolivya’nın savunma teçhizatı ve ileri teknoloji taleplerini karşılamaya hazır olduklarını ifade etti.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, Bolivyalı mevkidaşı Edmundo Novillo Aguilar ile gerçekleştirdiği görüşmede, Bolivya’nın savunma ekipmanı ve ileri teknoloji ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını vurguladı. Bolivya Savunma Bakanı ise, ülkesinin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenliğin sağlanması, bilim ve savunma sektörlerinde İran ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Resmi haber ajansı IRNA, Aştiyani’nin, “Savunma alanında ikili ilişkilerin ilerletilmesinin, Bolivya hükümetinin caydırıcı gücünün artmasını sağlayacağını düşünüyoruz” şeklindeki ifadelerine yer verdi. Aştiyani, İran ve Bolivya’nın, emelleri bağımsız devletleri zayıflatarak yenmek olan ortak düşmanlara sahip olduklarını ifade etti.

Aguilar ise özgürlüklerini güvence altına alma yönünde çaba gösteren ülkelerin, farklı biçim ve yollarla birlik olmaları gerektiğine işaret etti. Bolivyalı bakan, ülkesinin uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele, güvenlik, savunma ve bilim alanlarında İran ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

İran halihazırda Bavar-373 ve AD-200 gibi çeşitli hava savunma sistemleri geliştirmiştir. İran tarafından yapılan açıklamalara göre Bavar 373, 300 km menzile (?) ve 100’e kadar hedefi tespit etme ve 60 hedefi takip etme ve angaje olma yeteneğine sahip.

İran’ın yerli hava savunma sistemi balistik füzelere karşı görev yapacak

İran tarafından Rus menşeili S-300 hava savunma sistemi baz alınarak geliştirilen ‘Bavar-373’ Hava Savunma Sistemi, balistik füzelere karşı kullanılmak üzere güncellendi. Defense Mirror tarafından yapılan habere göre Rus menşeili S-300’ün bir klonu olduğu iddia edilen hava savunma sistemi Bavar-373’ün bir sonraki varyantı, balistik füzeleri avlayabilecek.

Tasnim News’e açıklamalarda bulunan General Mohammad Yousefi, yeni varyantın balistik hedefleri engellemek için uygun olacağını belirterek, daha fazla detayın yakında geleceğini söyledi. Bu kapsamda Yousefi, detayların yakın zamanda kamuoyuna duyurulacağını belirtti.

 

Mevcut sürüm, balistik füzelere göre nispeten daha yavaş seyir füzelerine ve savaş uçaklarına karşı kullanılmaktadır. Bu bağlamda İran, 2019 yılının Ağustos ayında Bavar-373’ü tanıtmıştı. Bahse konu hava savunma sistemi, 100’e kadar hedefi tespit etme ve 60 hedefi takip etme ve angaje olma yeteneğine sahiptir. Kasım 2022’de ise İran Savunma Bakanlığı, 300 kilometre menzile sahip Bavar-373 hava savunma sistemiyle eşleştirilmiş yeni bir katı yakıtlı füze olan ‘Sayyad 4B’yi tanıtmıştı.

İlgili Olarak

İran’ın yerli nakliye uçağı SIMURG’tan uçuş testi

Hakan Torlak

Makine Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.

hakan.torlak69@hotmail.com

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu