Based on this information, write a new short title in Turkish: SON DAKİKA HABERİ: Bakan Uraloğlu’ndan CNN TÜRK’te önemli açıklamalar –

According to this information, write a new article in Turkish:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunuyor.
Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları şöyle:
Bölgemizde yaşanan çatışma durumu, kısa bir savaş durumu adına ne koyarsak, ilk etapta İsrail zaten bizim hava sahasını kullanmadığımız bir ülke. İsrail, Suriye’nin neredeyse tamamına yakın bir bölümü ama daha çok güney bölümü, Irak’ın tamamı ve İran hava sahası fiil olarak kapandı zaten.
Biz de gerekli notaları yayınlayarak hem oralara olan uçuşları durdurduk, hem de o hava sahalarının kullanılmasını engellemiş olduk. Tabii bu 12. gün, 11. gün İran’ın Katar’daki Amerikan üssünü vurmasıyla, bu güneydeki Arap Yarımadası’ndaki bazı ülkelerin hava sahaları da pratikte kapanmış oldu ve sefer iptalleri olmuş oldu.
An itibariyle İran hava sahasının halen önemli bir bölümü kapalı. Sadece üst geçişler hava sahasından müsaade edilmiş, kullanılmaya başladı. Yani İran’a doğrudan gidecek ya da doğrudan hareket edecek uçaklar için değil, üst geçiş olarak sadece bildiğim kadarıyle Meşed Havalimanı hatırlayabildiğim kadarıyle onun olduğu bölgedeki uçuşlar, oradaki notam kaldırıldı. Diğer taraftaki notamlar devam ediyor. Bizim oradaki ticari uçuşlarımızı engelledi. Tabii bir turist hareketliği İran’dan bekliyorduk. Yine diğer Arap ülkelerinden. Onunla ilgili bazı etkilerinin olduğunu söyleyebilirim. Ama bundan sonra artık normale dönmeyle ilgili ciddi bir aşama kat edildi. Sadece bir İran hava sahası kaldı.
HÜRMÜZ BOĞAZI KAPATILIRSA TÜRKİYE’YE ETKİ EDER Mİ?
Kapatılma söylemi bile dünyadaki petrol piyasalarında %15’e kadar bir fiyat dalgalanmasına sebebiyet verdi. Petrolün %30 civarı, civarı Hürmüz Boğazından sağlanıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin de elbette etkilenmesi söz konusu. Ancak bu süreçte biz enerji bakanımızla da gerekli görüşmeleri yaptık. Türkiye’nin alternatifleri var. Irak’tan var, Azerbaycan’dan var, Rusya’dan var baktığımızda ve Türkiye’nin bir depolama kapasitesi var.
Bunları dikkate aldığımızda böyle kısa vadede ya da bu kadar bir süreçte ciddi bir şekilde etkilenmediğimizi söyleyebilirim. Ama peki kapatılsaydı ne olurdu? Ciddi aksamalara sebebiyet verir ama bizim alternatif kanallarımız var. Belki birazcık zorlar ama ihtiyaçlarımızı giderebiliriz. Tam da bu noktada bizim yapmayı planladığımız bir kalkınma yolu koridoru projesi var.
Hürmüz Boğazı kapanırsa bu petrol ve doğal gaz sevkiyatı durmuş olur. Peki o civarda Basra Körfezi’nde üretilen şeylerde petrol ve doğal gaz da orada kalmış olur. Kalkınma Yolu Koridoru hayata geçtiği zaman yani Basra’dan Irak’ın Fav Limanı’ndan başlayıp ülkemize Ova Köy’e kadar gelecek olan 1200 km’lik demir yolu kara yolu ve enerji nakil hatları yolu olacak. Mesela bugün bitmiş olsaydı bu proje, piyasalar %15’lik bir fiyat artışıyla tepki vermezdi. Bu kadar basit.