Bayraktar TB3 silahlandı: MAM-T ile tam isabet!
TCG Anadolu’yu dünyanın ilk SİHA gemisi haline getiren Bayraktar TB3, MAM-T mühimmatı ile gerçekleştirdiği ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurdu.
Baykar teknoloji tarafından yerli ve milli olarak Bayraktar TB3, 17 Ocak’ta Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden iki adet MAM-T mühimmatı ile havalandı. Roketsan tarafından geliştirilen bu mühimmatla yapılan atış testinde, Aselsan’ın ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi kullanılarak hedefe tam isabet sağlandı.
Bayraktar TB3‘ün test süreci, faydalı yük ve mühimmat entegrasyon testleri ile devam edecek.
Havacılık Tarihinde Bir İlk
Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu‘nun kısa pistinden başarıyla havalanarak, dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. TCG Anadolu’dan havalanan Bayraktar TB3, Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakikalık bir test uçuşunu başarıyla tamamladı ve hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan piste indi.
Bu başarının ardından Çanakkale açıklarında gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda da aynı başarıyı tekrarladı.
Bayraktar TB3‘ün test süreci, faydalı yük ve mühimmat entegrasyon testleri ile devam edecek.
Kanatlarımız Güçleniyor!#BayraktarTB3 PT-3 İlk Mühimmat Atış Testi ✈️ ⚓️🚀
✅ 2️⃣ x MAM-T Mühimmat Atış Testi
🎯 Tam İsabet pic.twitter.com/M47bA03qMj— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) January 18, 2025
Yüksek İrtifa Başarısı
Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024’te Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’nde 36.310 feet irtifaya ulaşarak önemli bir başarı elde etti. TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoru ile gerçekleştirilen bu uçuş, Bayraktar TB3’ün performansını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin irtifa rekoru ise Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait olup 45.118 feet olarak kaydedildi.
887 Saatlik Uçuş Süresi
Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar toplam 887 saat 23 dakika havada kalarak önemli bir uçuş süresine ulaştı. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat havada kalarak 5.700 km yol kat etti.
Milli Kamera Entegrasyonu
26 Mart 2024 tarihinde Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB3, bu testte de başarılı sonuçlar elde etti. Entegre edilen Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi, dünya genelindeki muadilleri arasında en yüksek performansa sahip olarak dikkat çekiyor.
Deniz Aşırı Güç Çarpanı
Katlanabilir kanat yapısı ve uzun menzilli haberleşme kabiliyeti ile Bayraktar TB3, deniz aşırı hedeflere yönelik taarruz görevlerinde Türkiye’nin caydırıcı gücünü artırmayı hedefliyor. Keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinde taşıdığı akıllı mühimmatlarla etkin bir güç çarpanı olacak.
İhracat Başarıları
Baykar, 2003 yılından bu yana tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürütüyor ve gelirlerinin büyük bir kısmını ihracattan sağlıyor. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat yapan şirket, savunma ve havacılık sektörünün lideri oldu. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülkeyle ihracat anlaşmaları imzalandı. Baykar, dünya genelinde insansız hava aracı sektöründe lider konumda bulunuyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Baykar