Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Beyin Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Tıkanıklığın en önemli nedenlerinden biri olan pıhtı, genellikle damar içlerinde aterosklerotik plaklar olması nedeni ile daralan bölümlerde görülür. Ama damar tıkanıklığı ise, sadece pıhtı nedeni ile gelişmez. Aynı zamanda tıkanıklığın başka nedenleri de olabilir. İlerlemiş olan yaşla birlikte damarlarda esneklik kaybı gözlemlenmesi ile birlikte damar sertliği, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi hastalıklar da damar tıkanıklığının oluşumunu önemli ölçüde kolaylaştırır.
Şah damarda meydana gelen tıkanıklık, geçici iskemik inmeye ya da iskemik ataklara neden olur. Geçici iskemik atak ise, tek gözde birkaç dakika kadar süren geçici görme kaybına yol açabileceği gibi bedenin bir tarafında uyuşukluk gözlemlenmesine ve konuşma güçlüğüne de yol açabilir. Bedenin yarısında görüldüğünde sık ve kısa süreli etkileri olur. Beyin damar tıkanıklığının başlıca belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Bulantı ve kusma
Baş ağrısı
Bedenin bir yarısında duyu problemleri ya da güçsüzlük
Konuşma bozukluğu
Yürümede güçlük
Görme problemleri
Bellek sorunları
Duygu ve düşüncede karmaşıklık
Epilepsi nöbetleri
Beyin Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Şah damarı tıkanıklığı olarak da bilinen tıkanıklık, iskemik inmeye ya da geçici iskemik atağa (GİA) neden olur. Aynı zamanda tek gözde 1-5 dakika kadar süren geçici görme kaybı ya da karşı beden yarısında uyuşukluk, güçsüzlük ve konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterir. Beden yarısında olduğunda ise, bu ataklar kısa süreli ve sık gözlemlenir. Bazen de atağı kolaylaştıran bir ağır yemek, sıcak banyo gibi tansiyon düşüren ve damarları genişleten durumlar söz konusudur. Bazen tek kolda titreme şeklinde görülen ataklar şah damarı darlığı için tipik bir belirtidir. Aşağıdaki yöntemlerle sayesinde hastalara beyin damar tıkanıklığı tanısı koyulabilir;
Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR)
Doppler ultrasonografi
Doppler ultrasonografi yöntemi kolay uygulanabilir ve kişiye hiçbir şekilde zarar vermez. Aynı zamanda bu yöntem, gerektiğinde tekrarlanabilen bir inceleme yöntemidir. Bu nedenle de beyin damar tıkanıklığı tanısı koyulurken de ilk tercih edilen yöntem olarak bilinir. Bunun dışında, plakların özellikleri ve damarın içyapısı gibi konular hakkında bilgi verir. Yani plakların niceliksel ve nitelikler özellikleri bu yolla kolaylıkla saptanabilir. Doppler ultrasonografi yapacak olan kişinin bilgi ve becerisi oldukça önemlidir.
Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Geçici iskemik atak ya da iskemik inme yaşamış olan bir hastada duruma neden olan şah damarında % 70’den daha fazla bir daralma görülüyorsa, bu daralma ise stentle ya da karotis endarterektomi ameliyatı sayesinde giderilebilir. Ama bu işlemlerden en iyi sonucu alabilmek için hiç zaman kaybetmemek ve belirtiler hissedildiğinde doktora başvurmak gerekir.