Blinken’dan, kongreye yeni askeri güç kullanma yetki talebi

Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesinde 2024 mali yılı Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine yapılan bir oturumda soruları yanıtladı.
Oturumda 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan ve Afganistan işgali başta olmak üzere ABD’nin şu ana kadar teröre karşı küresel savaş politikası kapsamında düzenlediği operasyonların yasal dayanağı olan 2001 Askeri Güç Kullanma Yetki Yasasının kaldırılması da gündeme geldi.
Bir senatörün ABD’nin halen bu yasayı kullanıp kullanmadığı sorusuna Blinken “Evet kullanıyoruz” yanıtını verdi.
Yasanın kaldırılmasına ilişkin bir soruya ise Blinken “Bu yönde bir ilerleme söz konusu olursa eş zamanlı bir çalışma yapılmasını umuyorum. 2001 yetki yasasının kaldırılması ile yerine getirilecek yetki yasası arasında boşluk olmamalı. Bu yönde bir çalışma olursa 2001 yetki yasasının yerini alacak daha odaklı, ihtiyaçlara uygun ve DEAŞ ile El Kaide tehdidine karşı güvenliğini sağlamak üzere güvenebileceğimiz bir yetki yasası üzerine çalışmaya hazırız” diye konuştu.
Senato, 16 Mart’ta 2002’de çıkarılan ve Irak’ın işgalinin yolunu açan “Irak’ta Askeri Güç Kullanma Yetki Yasasının resmi olarak iptal edilmesine yönelik tasarıyı 27’ye karşı 68 oyla kabul etmişti.
Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerinde barış için imkan var
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmelere ilişkin soruları da yanıtlayan Blinken, iki tarafla da barış anlaşması ve ilişkilerin normalleşmesi için görüşmeler yaptığını anlattı.
“Abartmak istemiyorum ama barış anlaşmasının meyve vermesi için bir imkan var. Münih Güvenlik Konferansında Başbakan (Nikol) Paşinyani ile Cumhurbaşkanı (İlham) Aliyev ile görüştüm. Dışişleri Bakanlarını Washington’da bir araya getirdim. Tekrar bir araya gelip bir metin üzerinde uzlaşmalarını bekliyorum” dedi.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Blinken’dan Kongreye Yeni Askeri Güç Kullanma Yetki Talebi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Kongresi’ne yeni bir askeri güç kullanma yetki talebinde bulundu. Kendisi, bu talebin mevcut yasalara ve uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. Blinken, talebi yaparken, ABD’nin bölgesel güvenliği sağlamak ve terörizmle mücadele etmek için askeri gücün kullanılması gerektiğini ifade etti.
Blinken, mevcut askeri güç kullanma yetkisinin 2001 yılında alındığını hatırlatarak, 20 yıldan fazla bir süre önce elde edilmiş olan bu yetkinin artık zamanının geçtiğine dikkat çekti. Yeni askeri güç kullanma yetkisi talebi ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenliğini sürdürmek için gereken esnekliği elde etmeyi hedefliyor.
Blinken, Kongre’deki üyelerin desteğiyle oluşacak bir yeni askeri güç kullanma yetkisine de vurgu yaptı. Kongre’ye saygı duyduğunu ve bu organın, orduya yönelik kullanım ya da ABD’nin güvenliği ile ilgili her türlü kararı alma konusunda önceliği olduğunu belirterek, bu yeni yetkinin çerçevesinin Kongre tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Talep edilen yeni askeri güç kullanma yetkisi, ABD’nin son yıllarda yürüttüğü operasyonlara yönelik bir cevap niteliği taşıyor. ABD, son yıllarda bölgesel güvenliği tehdit eden birçok terör örgütüne karşı askeri operasyonlar düzenledi. Blinken’nın yeni talebi, ABD’nin terörle mücadelesini sürdürme konusunda kararlı olduğunu gösteriyor.
Ancak, bu yeni güç kullanma yetkisi talebinin bazı tartışmaları da beraberinde getirdiği açık. ABD’nin, özellikle son yıllarda yaptığı askeri operasyonlar, uluslararası hukuka uygunluğu tartışmalı hale gelmişti. Bu yüzden, Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni güç kullanma yetkisi talebinin, uluslararası hukuku dikkate alarak çerçevesinin belirlenmesi gerekiyor.
Sonuç olarak, Blinken’ın Kongre’ye yeni askeri güç kullanma yetkisi talebi, ABD’nin bölgesel güvenliğini sağlama ve terörle mücadele etme konusundaki kararlılığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, bu yetkinin çerçevesinin belirlenmesi konusunda hassas davranılması gerekiyor. ABD’nin, uluslararası hukuka uygunluğu tartışmalı askeri operasyonlarını sürdürme konusunda özenli olması gerekiyor.