Dünya

BM, Myanmar’da “demokrasiye dönme” çağrısında bulundu


BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuya ilişkin bir soruyu yanıtladı.


Dujarric, Suu Çii’nin partisinin kapatılmasının “yanlış yönde bir adım” olduğunu belirterek, “Myanmar’da demokrasiye dönüş görmek istiyoruz.” diye konuştu.


Devrik lider Suu Çii ve tutuklu diğer kişilerin de serbest bırakılması gerektiğini aktaran Dujarric, BM’nin bu yönde çalışmalarını yürütmeye devam edeceğini kaydetti.


NLD kapatıldı


Myanmar’da NLD’nin askeri yönetim tarafından ilan edilen yeni seçim yasalarına uymayı reddettiği için kapatıldığı duyurulmuştu.


2021 darbesi sonrası gözaltına alınan ve farklı suçlardan hüküm giyen Myanmar’ın devrik lideri Aung San Suu Çii’nin partisi, cunta yönetimi tarafından göreve getirilen Ulusal Seçim Komisyonu’na gelecek seçimler için kayıt yaptırmayı reddetmişti.


Ordu 27 Ocak’ta yeni seçim yasalarını açıklamıştı


Ordu, 27 Ocak’ta ilan ettiği yeni “Siyasi Partiler Kayıt Yasası” ile seçimlerde kendisine alternatif oluşturabilecek siyasi partileri hedef almıştı.


Yeni yasal düzenleme ile ülkedeki partilerin 2 ay içinde yeniden kayıt yaptırmaları istenmiş, seçimlerde yarışacak partiler için gerekli fon miktarı, 100 kat artırılarak 100 milyon kyata (yaklaşık 45 bin 500 dolara) çıkarılmıştı.


Ayrıca, seçim komisyonunun parti kayıtlarına ilişkin kararlarına itiraz yolu kapatılmıştı.


Karara uymayan partilerin 3 yıl süreyle faaliyetlerinin askıya alınabileceği veya kapatılabileceği kaydedilmişti.


NLD seçimlere katılmayacağını bildirmişti


Ordu, yapmayı vadettiği seçimler için kesin bir tarih vermezken, ülkede devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) rejimini şubat ayında 6 ay uzatma kararı almıştı.


Öte yandan NLD, ocak ayında getirilen yeni düzenlemeleri reddetmiş, seçimleri “yasa dışı” ve ordunun “göz boyaması” olarak nitelemişti.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

BM, Myanmar’da “demokrasiye dönme” çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’da gerçekleşen darbeden sonra ülkede demokrasiye dönülmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbe sonrasında, büyük ölçüde barışçıl protestolara rağmen askeri rejim yönetimi devam ediyor. Bu durum uluslararası camia tarafından da endişeyle izleniyor.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta, “BM, Myanmar’daki kriz ve insan hakları ihlallerini yakından izliyor” dedi ve “demokratik sürece adanmış bir anayasal düzenlemenin ve uzlaşının yeniden kurulmasını teşvik ediyoruz.” diye ekledi.

DiCarlo ayrıca, Myanmar hükümetinin darbe sonrasında yasa dışı olarak tutukladığı liderleri ve diğer aktivistleri serbest bırakması gerektiğini belirtti.

Myanmar’da gözaltına alınanlar arasında, sivil lider Aung San Suu Kyi de bulunuyor. Suu Kyi, askeri rejim tarafından ev hapsinde tutuluyor.

BM’nin çağrısı, Myanmar’daki darbe sonrasında uluslararası toplumda artan tutuklamalar, baskılar ve şiddet olayları ile birlikte geliyor. BM, Myanmar hükümetine, insan haklarının korunmasını ve barışçıl protestolara izin verilmesini salık verdi.

BM ayrıca, Myanmar’da demokrasiye dönülmesi çağrısını yaparken uluslararası camiadan da destek bekliyor. Özellikle BM Güvenlik Konseyi üyelerinden destek isteyen BM yetkilileri, Myanmar’daki siyasi krizin çözülmesi için tüm tarafların bir araya gelmesini talep ediyor.

Sonuç olarak, BM’nin Myanmar’da “demokrasiye dönme” çağrısı uluslararası toplumda büyük yankı uyandırıyor. Hem Myanmar hükümetinden hem de uluslararası camiadan, bu çağrıya cevap verilmesi, demokrasi ve insan hakları konularında gelecekteki adımlar için önemli olacak.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu