BM: Nükleer silahların artması ciddi bir endişe konusu
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Enformasyon Birimi Basın ve Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Rolando Gomez moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi.
Gomez, “Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planını açıklamasının ardından, bugün Belarus böyle bir kararın Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Antlaşması ile çelişmediğini açıkladı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Bu haberleri gördük. Nükleer silahların artması ciddi bir endişe konusu. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek her üye devletin sorumluluğundadır. Bu durumu çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz.” diye yanıtladı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tüm üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na uyması gerekiyor. Antlaşmanın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lazım.” ifadelerini kullanmıştı.
Dujarric, Ukrayna’nın BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırmasına ilişkin ise, toplantının bu hafta gerçekleşeceği bilgisini paylaşmıştı.
Rusya’dan Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Mart’ta, Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, “Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız.” demişti.
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın bu kararını “sorumsuzca” bulduklarını bildirmişti.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da BM Güvenlik Konseyinin olağanüstü toplanması talebinde bulunmuştu.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Nükleer silahlar, dünya barışına ve güvenliğine karşı en büyük tehditlerden biridir. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Nükleer silahların tehdidi, küresel düzeyde hala güvenlik ve istikrar açısından büyük bir tehlike oluşturmaktadır.” açıklamasında bulunmuştur.
Nükleer silahların artması, dünya genelinde ciddi bir endişe konusu haline gelmiştir. Bugün dünya üzerinde 13 bin nükleer silah bulunmaktadır ve bu silahların büyük bir kısmı ABD ve Rusya’nın elindedir. Ancak diğer ülkeler de nükleer silah sahibi olmak ve bu silahları geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Bu durum, dünya barışını tehdit ederken, güvenlik açısından büyük bir risk oluşturmaktadır.
Nükleer silahların artması, insanlığın varlığını ve bütünlüğünü tehdit edebilir. Bu silahlar, dünya üzerindeki çeşitli ülkeler arasındaki gerginlikleri artırabilir ve sıcak çatışmaların çıkmasına neden olabilir. Özellikle nükleer silah sahibi olmak isteyen ülkeler arasındaki gerginlikler, dünya barışını tehdit edebilir ve büyük çaplı savaşların çıkmasına neden olabilir.
Nükleer silahlar, insanlık için hiçbir fayda sağlamaz ve sadece yıkım getirir. Bu silahların varlığı, dünya üzerinde yaşanan toplumsal, ekonomik ve siyasi sorunları çözmez. Aksine, daha büyük sorunlara ve felaketlere neden olur.
BM, nükleer silahların yayılmasını engellemek ve dünya barışını korumak için çeşitli adımlar atmaktadır. BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar, nükleer silahlarla mücadelede önemli bir rol oynar. Ancak bu kararların uygulanması, ülkelerin sadakati ve işbirliği doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
Nükleer silahların artması ciddi bir endişe konusu olmaya devam ederken, uluslararası toplum, bu silahların yayılmasını engellemek için acil adımlar atmalıdır. Dünya barışı ve güvenliği, nükleer silahlar üzerindeki denetimlerin sıkılaştırılması ve bu silahların tamamen kaldırılması ile sağlanabilir. Bu nedenle, BM ve dünya liderleri, nükleer silahların artmasına karşı etkili bir mücadele yürütmeli ve insanlık için daha güvenli bir dünya oluşturmak için çalışmalıdır.