Son Dakika

BM: Soğuk Savaş’tan beri nükleer silah kullanılma riskinin en yüksek olduğu dönemdeyiz


Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen “Uluslararası Barış ve Güvenliğe Yönelik Tehditler” başlıklı oturumda konuştu.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, 25 Mart’ta, Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini duyurduğunu anımsatan Nakamitsu, tüm üye ülkelerin gerginliği artıracak ya da hataya yol açacak adımlardan kaçınması gerektiğini dile getirdi.


Nakamitsu, taraf ülkelerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlemesi Antlaşmasının (NPT) yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek söz konusu yükümlülükler sayesinde nükleer silah kullanımı ve yaygınlaşmasının engellediğini belirtti.


Nakamitsu, “Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silah kullanılma riskinin en yüksek olduğu dönemdeyiz. Ukrayna’daki savaş bu riskin en vahim örneği.” uyarısında bulundu.


Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı


ABD Daimi Temsilciliği adına söz alan Büyükelçi Robert Wood ise Putin’in bu kararının “Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli davranışlarının” arttığını gösterdiğini, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na aykırı olduğunu söyledi.


Rusya’nın meşru zemini bulunmayan “Ukrayna savaşı” çerçevesinde gerginliği artırmaya çalıştığını savunan Wood, ABD’nin Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme çağrısını yineledi.


Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Batı dünyasının Rusya’yı haksız yere suçlayarak “tüm kötülüklerden” sorumlu tutmaya çalıştığını savundu.


Ülkesinin barış ve güvenliği tehdit etmediğini savunan Nebenzia, hiçbir yükümlülüğü ihlal etmeden Belarus ile olan işbirliklerini artırdıklarını söyledi.


Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise Rusya’nın tüm nükleer silahsızlanma mimarisini altüst etmeye hazır olduğunu savundu.


Kyslytsya, Rusya’nın BM Şartı ve uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerine yerine getirmek yerine “dünyayı nükleer kıyamete” sürüklemeye hazır olduğunu söyledi.


Rusya’dan Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararı


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Mart’ta, Belarus’a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, “Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız.” ifadesini kullanmıştı.


NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın bu kararını “sorumsuzca” bulduklarını bildirmişti.


Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da BM Güvenlik Konseyinin olağanüstü toplanması talebinde bulunmuştu.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: NTV/TRT

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Nükleer silahların kullanılması tarihteki en büyük felaketlerden biri olabilir. Bu silahların insanlık tarihindeki ilk kullanımının ardından, Soğuk Savaş dönemi boyunca büyük güçlerin arasındaki gerilimler arttı ve nükleer savaşın korkusu tüm dünyayı sardı. Bugün ise, tekrar yüksek bir nükleer silah kullanım riski tehdidi altındayız.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin bir toplantısında, nükleer silahların kullanımına dair ciddi bir tehdit ve risk olduğuna dikkat çekerek, tüm dünya liderlerine çağrıda bulundu. Guterres, nükleer silahların kullanımının, insan hayatının yanı sıra ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara da yol açabileceğini vurguladı.

Guterres, dünya liderlerinin nükleer silah kullanım riskinin yükselmesi ile ilgili endişeleri ve uluslararası destek mekanizmalarını harekete geçirmelerinin önemine işaret etti. Ayrıca, nükleer tehlikeye karşı daha fazla işbirliği yapmak, uluslararası antlaşmaları uygulamak ve silahsızlanma çabalarını artırmak gerektiğinin altını çizdi.

Nükleer silahların kullanımı, tüm dünya için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Ülkeler arasındaki siyasi gerginlik, terörizm, siber saldırılar ve teknolojik gelişmeler gibi birçok faktörün birleşimi, nükleer bir savaşın patlak verme ihtimalini her geçen gün arttırıyor.

BM tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya genelinde 13 bin 400 nükleer savaş başlığı bulunuyor ve ülkeler bu silahları devreye sokmayı planlamıyor olsa da, bir hata veya teknik bir arıza durumunda felaket senaryoları gerçekleşebilir.

Nükleer silahların kullanımı sadece ülkeler arasında değil, terörist grupların eline geçmesi halinde de ciddi bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, her ülkeye düşen görev, nükleer silah kullanımını engelleme ve silahsızlanma çabalarına destek verme yönünde atılacak adımları desteklemek.

Nükleer silahlar, tarihteki en korkunç felaketlerden birini ortaya çıkarabilecek güce sahiptir. Dünya liderlerinin, nükleer silah kullanım riskinin yüksek olduğu günümüzde, bu tehlikeye karşı daha fazla işbirliği yapmaları ve silahsızlanma çabalarını artırmaları gerekiyor. Ancak bu şekilde, nükleer savaşın oluşması engellenebilir ve insanlık için bir gelecek sağlanabilir.

ACM Cyprus

Yapay Zeka Teknolojisiyle Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu