BM: Terörizmle mücadelede insan hakları çabaların merkezine konulmalı
Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “BM ile Bölgesel Organizasyonlar ve Mekanizmalar Arasındaki İş Birliğini Güçlendirerek Terörizmle Mücadele ve Şiddeti Önleme” başlıklı toplantıda konuştu.
“Terörizm, BMGK tarafından tartışılan birçok sorunun kökü ve sonucudur.” diyen Guterres, terörizmin, siyasi, ekonomik ve güvenlik sistemlerindeki zayıflıklardan ve istikrarsızlıktan yararlanarak hakimiyetini artırdığını söyledi.
Genel Sekreter terörizm konusunda Afrika’daki durumun özellikle endişe verici olduğuna dikkati çekerek çaresizlik, yoksulluk, açlık, temel hizmetlerden yoksunluk ve işsizlik gibi nedenlerin terörist grupların yayılması için verimli bir zemin oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.
“Nasıl terörizm insanları birbirinden uzaklaştırıyorsa, ona karşı koymak da ülkeleri bir araya getirebilir” ifadesini kullanan Guterres, BMGK’nin siyasi rehberliği, yardımı ve yaptırımları da dahil BM’nin terör belasını bitirmek için Afrika ülkelerinin yanında olduğunu aktardı.
Guterres, terörizmle mücadelede insan haklarının çabaların merkezine konulması gerektiğini de vurgulayarak şöyle devam etti:
“Terörizm, insan haklarının inkarını ve yok edilmesini temsil eder. Dolayısıyla, aynı inkar ve yıkımı devam ettirirsek, ona karşı mücadelede asla başarılı olamayız. Kanıtlar, insan hakları temelli olmaktan ziyade yalnızca güvenlik odaklı terörle mücadele çabalarının farkında olmadan marjinalleşmeyi ve dışlanmayı artırabileceğini ve durumu daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor.”
Terörizme karşı Afrika Birliği ile bölgesel ve alt bölgesel organizasyonlarla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Guterres, yakında Nijerya ile birlikte Afrika Terörizmle Mücadele Zirvesi düzenleyecekleri bilgisini paylaştı.
Guterres, her adımda temel hakları gözeterek terörizm belasını kesin olarak sona erdirmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Son yıllarda dünya genelinde terör saldırılarının artması, terörizmin insanlık adına bir tehdit olduğunun göstergesidir. Bu tehdidi bertaraf etmek için mücadele eden ülkelerin operasyonları, ülkeler arası işbirliği ve istihbarat birimlerinin çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Ancak bu mücadelede insan haklarına saygı gösterilmesi, özellikle terörizm mağdurlarının haklarının korunması gerekmektedir.
İnsan hakları, her insanın doğuştan sahip olduğu haklar olarak tanımlanmaktadır. Bu haklar, ülkelerin hukuk sistemlerinde de korunmaktadır. Terörizmle mücadelede ise sık sık bu hakların askıya alınması veya ihlal edilmesi durumuyla karşılaşılmaktadır. Özellikle ülkelerin terörle mücadele operasyonlarında, insan haklarına saygılı davranmamaları durumunda teröristlerin propagandasını besleyip, kendi vatandaşlarını kaybetmelerine sebep olabilirler.
BM, terörizmle mücadelede insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini sık sık vurgulamaktadır. Terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarına riayet etmeleri konusunda büyük bir önem taşımaktadır. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarını koruma konusunda daha fazla adım atmalarını talep etmektedir.
Terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarına uygun davranmaları gerekmektedir. Terörle mücadele ederken, sivillerin haklarına saygılı davranmaları, tutuklama, gözaltına alma ve sorgulama işlemlerinde ise işkenceden kaçınmak önemlidir. BM, terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarını koruma konusunda daha fazla adım atmalarını istemektedir.
Sonuç olarak, terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarını koruma konusunda daha fazla adım atmaları gerekmektedir. BM, terörizmle mücadele eden devletlerin, insan haklarını koruma konusunda daha fazla adım atmalarını talep etmektedir. Bu adımlar, terörizmin insan haklarına verdiği zararın azaltılmasına ve hukukun üstünlüğünün korunmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde, terörizmden etkilenen mağdurların hakları daha iyi korunacak ve insanlık için daha iyi sonuçlar elde edilebilecektir.