Borç yapılandırmasında başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1 trilyon 300 milyar liralık borcun yapılandırılması öngörülüyor. 13 kurumun alacakları kapsam dahilinde…
Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, “Kanunun yürürlüğe girmesi başvurularının yapılması için yeterli değil. İlgili kurum ve kuruluşların da tebliğlerini yayınlaması gerekiyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu, Gümrük İdaresi, Gelir İdaresi Başkanlığı buna ilişkin olarak gerekli tebliğleri yayınladı” dedi.
Başvurular kademeli alınıyor
Yeni hafta itibarıyla dava, inceleme ve tarhiyat aşamasında olan yapılandırma başvuruları başladı.
Matrah, vergi artırımı ve işletme kayıtlarının düzenlenmesine ilişkin başvuruların sitemde henüz hazır olmadığını belirten Tolu, “Kademeli başvuruların alınması söz konusu. Nisanın ilk hafta sonu itibarıyla bütün başvuruların alınması gibi bir sonuca ulaşılabilecek” dedi.
Borç yapılandırmasında son tarih
Vergi borçları 31 Aralık 2022’den önce olanların başvuruları da alınıyor.
Başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılması gerekiyor. İlk taksit ödemelerinin de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca bağlı bulunulan vergi dairesine de başvurulabiliyor.
Kaynak Link: NTV/TRT
Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.
Borç yapılandırması, Türkiye’de birçok kişinin maddi sıkıntısı nedeniyle başvurduğu bir yöntemdir. Borç yapılandırması, borçların yeniden yapılandırılması anlamına gelir ve bu sayede borçlu kişilerin finansal yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için ödeme planları düzenlenir. Bu yazımızda, borç yapılandırması başvurularının ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz.
Borç yapılandırması başvuruları genellikle Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu kurumları tarafından sunulan programlar aracılığıyla yapılmaktadır. Borçlular, bu kurumların web sitelerinden ve şubelerinden başvurularını yapabilirler.
Maliye Bakanlığı tarafından sunulan borç yapılandırması programları her yılın son çeyreğinde gerçekleştirilir. Borç yapılandırması başvuruları için son başvuru tarihi, her yıl için farklılık gösterebilir ve bakanlık tarafından açıklanır. Bu nedenle, borçlu kişilerin Maliye Bakanlığı tarafından sunulan borç yapılandırması programlarının son başvuru tarihlerini ve şartlarını takip etmeleri önemlidir.
SGK tarafından sunulan borç yapılandırması programları ise, yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilebilir. SGK borç yapılandırması başvuruları, SGK’nın web sitesi üzerinden veya SGK şubelerinde yapılabilir. SGK borç yapılandırması programlarının da son başvuru tarihi farklılık gösterir ve SGK tarafından açıklanır.
Borç yapılandırması başvurusu yaparken, borçlu kişilerin öncelikle borçlarının tamamını ve faizlerini hesaplamaları ve borcun yapılandırılmış ödeme planına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Borçlu kişilerin, borcun yapılandırılması için gerekli olan belgeleri de hazırlaması gerekmektedir. Bu belgeler, borç yapılandırması başvuru formu, borçlu kişinin kimlik belgesi ve borca ilişkin diğer belgelerdir.
Sonuç olarak, borç yapılandırması başvuruları, Maliye Bakanlığı ve SGK gibi kamu kurumları tarafından sunulan programlar aracılığıyla yapılmaktadır. Borç yapılandırması başvuru tarihleri her yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilir ve son başvuru tarihi borç yapılandırması programlarına göre değişiklik gösterir. Borç yapılandırması başvurusu yapacak kişilerin borçlarını ve ödeme planlarını önceden hesaplamaları ve gerekli belgeleri hazırlamaları gerekmektedir.