Türk Dünyası

Budapeşte’yi Ele Geçirecek mi? – Türk Haber Dünyası – OpenAI Destekli Türk ve Dünya Haberleri

Macaristan Başbakanı Orbán, NATO Konusunda Tartışma Yaratan Yeni Bir İfade Ortaya Attı

Macaristan Başbakanı Orbán, bu Cuma düzenli haftalık röportajında yeni bir ifadeyi tanıttı. Macaristan’ın bir katılımcı olmayan üye devlet olmasını istiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg sert bir şekilde tepki gösterdi. Birliğin birliğini hiç kimsenin zayıflatmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Macaristan’ın Ukrayna’ya silahlandırma konusundaki vetosu

Politico.eu’ya göre, Başbakan Orbán, NATO için özel bir statü hakkında konuştu. Macaristan’ın, askeri ittifakın topraklarının dışındaki operasyonlarda katılımcı olmayan bir ülke olmasını istediğini söyledi.

Bu, Macaristan’ın, yaklaşık 190 milyar avro değerindeki Rus varlıklarının Belçika’daki Euroclear depolarında dondurularak elde edilen yaklaşık 2 milyar avro kararına karşı çıkması sonrasında geldi. Bu para, Ukrayna için silah satın almak ve Kiev’in Rus istilasına karşı mücadelesine yardım etmek için kullanılacaktı.

“Artık Macaristan’ın NATO içindeki konumunu tanımlamak için yeni bir terim icat edildi, bu katılım olmayan olarak adlandırılıyor. Şu anda bir katılımcı değiliz,” dedi Orbán. Bu, Macaristan’ın ittifakın toprakları dışındaki eylemlere katılmayacağı anlamına geliyor.

Macar muhalefet savaş yanlısı mı?

Orbán ve hükümeti, aylardır kontrolsüz bir şekilde dünya savaşına doğru bir tırmanıştan uyarıda bulunuyor. Ülke, muhalefet politikacılarını gösteren ve “Savaş!” diye bağıran afişlerle doluydu. Macar hükümeti, AB ve NATO’nun Ukrayna’daki savaşa girmesi için önemli bir uluslararası lobinin olduğunu ve bunun Macaristan’da şubeleri olduğunu söylüyor. Bu, muhalefet partileri ve eleştirel STK’lar olarak belirtilir.

İletişim kampanyası işe yarıyor gibi görünüyor: Fidesz dünyasının kalbine saplanan cumhurbaşkanlığı affı skandalına rağmen, Orbán’ın partisi 9 Haziran Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sadece iki hafta önce tüm anketleri yönetiyor.

Macaristan NATO birliğini zayıflatıyor mu?

Bu kararları neden Orbán karşı çıkıyor: halk desteğini kaybetmek istemiyor. Ancak Batı medyası başka bir senaryo öneriyor. Onlar Orbán’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile ilişkisini sürdürdüğünü düşünüyor. Bu nedenle, böyle bir kararı önlemek ve “ittifakın birliğini zayıflatmak”, Orbán’ın Putin’e “kur yapmanın” sadece bir parçası.

Orbán düzenli olarak Rusyanın Batı’yı asla saldırmayacağını ancak Batı’nın tam tersi yapacağını ileri sürüyor. “Kaç tane daha silah göndereceğiz? Kaç tane daha para göndereceğiz?” Orbán, Macaristan’ın kamusal medyasında bir röportajda sordu. “Bu en karanlık vizyonlara yol açıyor,” diye ekledi.

Stoltenberg Ukraynalıların Amerikan silahlarıyla Rusya’da saldırı yapmalarına izin vereceğini söyledi

Bu arada, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Economist’e verdiği son röportajında, kararları ortak bir şekilde aldıklarını belirtti. İttifakın birliğini zayıflatmaktan kaçınabileceklerini ekledi.

Stoltenberg, Amerikan silahlarını Rusya topraklarında kullandırmalarına izin vermeleri gerektiğini söyledi. Kharkiv’de sadece Rus sınırından birkaç kilometre uzaklıkta yoğun bir çatışmanın devam ettiğini belirtti. Bu nedenle, Ukrayna kuvvetlerine, Rus istilasına karşı duran Amerikan silahlarını Rusya’nın topraklarında kullanma izni verilmesi gerektiğini ekledi.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu