Sağlık

“Burun delikleri aynı ve eşit olmaz”

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Erkan Soylu, rinoplasti sonrası revizyona başvuran hastalarda sıkça şikayet edilen konulara açıklık getirdi. Prof. Dr. Soylu, burun delikleriyle ilgili şikayetin revizyon ameliyatı için başvuran hastaların sıklıkla yakındıkları bir sorun olduğunu belirterek “Yaptığım rinoplasti ameliyatlarının neredeyse yarısı revizyon olan biri olarak diyebilirim ki başvuran hastaların yarıdan fazlası ‘burun deliklerinin aynı olmadığını’ ve burun deliklerinin eşitlenmesini istemektedir. Burun deliklerini iki açıdan inceleriz. Öncelikle en önemli fonksiyonu olan nefes almada bir sorun var mı, daha sonra da normal yaşama pozisyonunda hasta konuşurken, çalışırken, yürürken belirgin bir asimetri ve yüz görünümünü olumsuz etkileyecek bir durum var mı? Nefes almada sorunu olmayan ve bu bahsettiğim günlük olağan yaşama pozisyonlarında belirgin ve dikkat çeken bir asimetrisi olmayan hastanın burun delikleri normaldir deriz” diye konuştu.

YÜZ ASİMETRİSİ ÇOĞU ZAMAN GÜZELLİK KATAR

Burun deliklerinin simetri olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Soylu, şöyle devam etti:

“Geniş bir rinoplasti serisi olan biri olarak söylüyorum, bugüne kadar ameliyat ettiğim burunların hiçbiri tamamen düz ve üzerinde ameliyat yaptığım hiçbir yüzün de iki yanı aynı veya simetrik değildi. Bütün yüzlerde az veya çok asimetri vardır. Bazı hastalarda bu çok belirgindir, birçoğumuzda da daha az vardır. Yüz asimetrisi başlı başına kötü bir şey değildir. Hatta birçoğumuzda bu, yüzümüzün ifadesini ve güzelliğini oluşturan faktörlerdendir. Bir elma gibi ortadan ikiye böldüğümüzde iki yanı tıpatıp aynı olan yüz, insan ırkında mevcut değildir. Burnumuzun yarısı ve bir deliği yüzümüzün bir tarafında diğeri de diğer tarafında yer almaktadır. Hal böyle olunca burun deliklerimizin de tamamen aynı veya eşit olması söz konusu değildir. Burun deliklerimiz için önemli olan içinden sağlıklı olarak nefesin geçmesi ve normal yaşama pozisyonunda dikkat çeken belirgin asimetri olmamasıdır. Aksi halde kafamızı kaldırıp aynaya baktığımızda hiçbirimizin burun delikleri aynı veya eşit olmaz.”

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Burun delikleri birçoğumuz için hayatımızın normal bir parçasıdır. Ancak, her insanın burun delikleri farklı büyüklük ve şekilde olabilir. Bununla birlikte, birçok insan bunun geçerli olduğu gibi her iki burun deliğinin aynı veya eşit olması gerektiğine inanmaktadır. Ama gerçek şu ki, burun delikleri asla aynı veya eşit değildir.

Burun delikleri eşit olmadığı zamanlarda bile çoğu insan bunun farkında değildir. Bu, solunan hava hacminin çoğu zaman eşit bir şekilde geçiş yapabileceği kadar küçük bir fark olduğundan kaynaklanabilir. Ancak, bazı insanlar burun deliklerinden birinde nefes almada güçlük çekiyor olabilirler.

Burun deliklerinin asimetrik olması birkaç farklı nedenle oluşabilir. Bunlar arasında, doğuştan gelen bir anatomik farklılık, yaralanma, alerjik reaksiyonlar veya burun ameliyatları yer alabilir.

Doğuştan gelen farklılıklar, burunun yapısındaki küçük değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu tür doğuştan gelen deformitelerin tedavisi her zaman mümkün değildir. Ancak, bazı durumlarda özellikle de nefes alma problemleriyle ilişkili olanlar için cerrahi müdahale yapılabilir.

Yaralanmalar da asimetrik burun deliklerinin bir nedeni olabilir. Burun kırıkları genellikle burun deliklerindeki asimetriye neden olabilir. Bu kırıklar genellikle çok şiddetli nedenlerden kaynaklanır, ancak bazen sporla uğraşan kişilerde de meydana gelebilir.

Alerjik reaksiyonlar da burun deliklerinin farklılaşmasına neden olabilir. Özellikle tekrarlayan alerjik reaksiyonlar, burun içindeki dokuların şişmeye başlaması ve burun deliklerinin bir tarafının daha kapalı hale gelmesine neden olabilir.

Son olarak, burun ameliyatları da burun deliklerinde asimetriye neden olabilir. Bu ameliyatlar, özellikle burun estetiği operasyonları, burun deliklerinin boyutunu ve şeklini değiştirmeyi amaçlayabilir. Ancak, bu tip cerrahilerde iyileşme sürecinde burun delikleri asimetrik olarak iyileşebilir.

Sonuç olarak, burun delikleri her zaman aynı veya eşit olmayabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Ancak, eğer burun delikleri arasında fark varsa, nefes alma problemleri gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumlarda bir doktorla görüşmek iyi bir fikir olabilir.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu