Türkiye

Büyük Deprem Kapıda mı? O Nokta İşaret Edildi: Deprem Göçü

 

Hostinger

Büyük Deprem Olacak mı? Jeoloji Mühendisi Değerlendirdi

Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında, 23 Nisan’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı sarsıntılar ve Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi açıklarındaki 3.7 büyüklüğündeki şok hakkında, Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktutan, batıya doğru bir enerji göçü yaşandığını belirtti.

Deprem Göçü Hakkında

Van Gölü’nden başlayarak Yunanistan’ın Selanik kentine kadar uzanan Kuzey Anadolu Fayı’nı takip eden bir hareketliliğin olduğu kaydedildi. Ayrıca, Türkiye Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın geçtiği noktaları uzaktan kumandalı sualtı aracı ROV ile incelediğini vurgulayan Bayraktutan, bölgedeki sismik hareketliliği çok iyi takip ettiğini ifade etti.

İstanbul’da Büyük Deprem Beklenmiyor

Bayraktutan, 6.2 büyüklüğündeki depremin ocağının 20 kilometre kadar güneyinde ve Marmara’nın ortasında meydana geldiğini hatırlatarak, "Son 3-4 yılda bölgede meydana gelen depremler, 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra doğuya değil, batıya doğru göç etti" dedi. Özellikle Silivri ve Ereğli depremlerinin, bu durumu gösteren kuvvetli kanıtlar olduğuna dikkat çekti. İstanbul’da çok büyük bir deprem beklemediğini anlatan Bayraktutan, halkı gereksiz yere paniğe sevk etmenin, devletin kentsel dönüşümünü yanlış yönlendirdiğini düşündüğünü söyledi.

Daha Büyük Bir Deprem Olmayacak

Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nde tek segment olarak geçmediğini belirten Bayraktutan, bölgenin birçok fay segmenti ve çamur akıntılarından oluştuğunu vurguladı. 1999’daki depremle doğudan gelen etkinliğin Gebze’de sona erdiğini belirten mühendis, bu bölgede deprem oluşturmayan malzemelerin bulunduğunu, bu nedenle büyük bir sismik aktivitenin olmasının beklenmediğini ifade etti. Silivri’deki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından daha büyük bir depremin olmayacağına inandığını dile getirdi.

Tarihsel Örnekler

Bayraktutan, geçmişte yaşanan depremlerle ilgili örnekler vererek, Silivri’nin batısında meydana gelecek depremlerin 6’dan büyük olabileceğini ve Yunanistan’a doğru büyüklüğün artabileceğini öne sürdü. 1912’de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki Şarköy depremini örnek gösteren Bayraktutan, bu tür olayların tarihte yaşandığını hatırlatarak halkın dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sonuç olarak, Bayraktutan’ın açıklamaları, depremlerin doğal bir olgu olduğunu ve doğru analizlerin yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bilinçli bir toplum için bilimsel verilerin göz önünde bulundurulması büyük önem taşıyor.

 

Pools Plus Cyprus

Bu haber
bu kaynaktan alınarak ACM Cyprus yeni teknolojiler çalışması kapsamında, OpenAI – ChatGPT tarafından yeniden yazılmıştır. Geleceği yeniden şekillendirebilmek için yorumlarınızı bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu