Teknoloji

Çin’in modernize edilmiş VN20 muharebe aracı görüntülendi

Çin, VN20 paletli muharebe aracının modernize edilmiş yeni bir modelini üretti.

Çin’e ait sosyal medya ağlarında paylaşılan görsele göre VN20 paletli muharebe aracının modernize edilmiş yeni bir modeli ortaya çıktı. Bu bağlamda üretilen muharebe aracının otomatik yükleme sistemine sahip 105 mm top ile donatılmış olduğu iddia edilmekte.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre yeni muharebe aracının tasarımı ve kabiliyetleri özellikle BAE Systems tarafından geliştirilen CV90 zırhlı muharebe aracını andırmakta. Bu durum Çin’in askeri araç performansında Batı standartlarını karşılama ve potansiyel olarak aşma çabasına önemli bir vurgu olarak karşımıza çıkmakta.

CV90

Bu yeni model için mevcut müşteri talebinin olup olmadığı veya üreticinin gelecekteki ihtiyaçları öngörüp görmediği ise henüz net değil. Bu sebepten araca kazandırılan kabiliyetler ve stratejik tasarıma ait diğer detaylar aracın resmi olarak tanıtılmasından sonra öğreneceğimiz bilgiler arasında.

Zırhlı araç pazarındaki gelişmeler

Küresel askeri talepte, çeşitli muharebe durumlarında hızlı konuşlandırma ve uyarlanabilirlik ihtiyacından kaynaklanan, daha hafif ve çok yönlü zırhlı araçlara doğru kayda değer bir kayma görülüyor. Bu eğilim, etkili ateş gücü ile gelişmiş hareket kabiliyetini birleştirerek onları çeşitli operasyonel ortamlara uygun hale getiren hafif ve orta tanklara yönelik artan talebe de yansıyor.

Bu bağlamda Endonezya Silahlı Kuvvetleri, PT Pindad ve FNSS ortak projesinde ilk 10 adet Kaplan MT tankını 28 Şubat 2024’te teslim almıştı. KAPLAN MT, prototip döneminde Türkiye ve Endonezya’da gerçekleştirilen dayanıklılık ve atış testlerini başarıyla tamamlanmıştı.

KAPLAN MT’nin, 2019 IDEF fuarında imzalanan ortak üretim sözleşmesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte FNSS tesislerinde seri üretim çalışmalarına başlanmıştı. FNSS-PT Pindad firmaları tarafından ortak şekilde geliştirilen “Harimau” (KAPLAN MT)’nin Endonezya Ordusu’na tedariki için imzalanan ilk parti sözleşmesinde maliyet ise 135 milyon dolardı.

Filipinler Kara Kuvvetleri ise İsrail merkezli savunma sanayii şirketi Elbit Systems ile imzaladığı sözleşme kapsamında ilk 2 Sabrah ASCOD 2 hafif tankını 2022 yılında teslim almıştı. Filipinler, Ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2022 yılı Mayıs ayında ihale düzenlemişti. İhaleyi de İsrailli şirket Elbit Systems kazanmıştı. İhaleye göre Filipin Ordusu hafif tank platformlarını farklı konfigürasyonlarda tedarik edecek. Sözleşme kapsamında 18 adet hafif tank, 10 adet tekerlekli zırhlı araç, 1 adet komuta aracı ve 1 adet kurtarma aracı tedarik edilmesi planlanıyor.

Gerçekleşen teslimatlarda ve siparişlerde modern askeri planlamada daha hafif, daha yönlendirilebilir zırhlı araçlara doğru stratejik bir eğilimin olduğu görülmekte. Bu eğilimle beraber savunma kuvvetleri için daha düşük maliyetler ve daha büyük işletme kolaylığı gibi avantajların giderek daha önemli bir hâl alması beklenmekte.

Sabrah Hafif Tank

İlgili Olarak

Çin’den Tayland’a VT-4 tankı teslimatı

Kadir YÜCEL

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi // Savunma sanayii meraklısı

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu