Teknoloji

Çin’in savaş uçağı kanatlarına İHA entegre ettiği iddiası

Çin’in yeni nesil bir savaş uçağının kanatlarına ayrılabilir İHA entegre ettiği iddia edildi.

Çin kaynakları, lansmanı henüz yapılmamış bir savaş uçağının kanatlarına entegre edilen 2 adet İHA’nın uçaktan ayrılmasına ilişkin testleri gerçekleştirdiğini duyurdu. Çin merkezli South China Morning Post tarafından yapılan habere göre bu test, Çin’in kuzeybatısındaki Mu Us Çölü civarındaki bir havaalanında yapıldı. Fakat ilgili testin yapıldığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz dönemde Çin kaynakları tarafından açıklanan uçak tasarımına göre uçan kanat yapısındaki savaş uçağı, 2 adet hava alığına ve devamında tek turbojet motora sahip. Bahse konu savaş uçağını farklı kılan özellik olarak ise uçağın her 2 kanadına bütünleşik olarak yerleştirilmiş uçan kanat yapısındaki 2 adet İHA’nın, uçuş esnasında EDF’den (Electric Ducted Fans) güç alarak uçaktan ayrılması durumu gösterilmektedir. EDF, yüksek itki gerektiren model uçaklarda ve İHA sistemlerinde kullanılırken prototip hava araçlarının test aşamalarında da kullanılmaktadır. Ancak ilgili durumu destekleyen resmi bir fotoğraf henüz bulunmamakta.

Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia’daki bir havaalanında gerçekleştirilen uçuş testi (Görsel: China Aerodynamics Research and Development Center)

Uçaktan ayrılacak İHA’lar; uçağın kanat alanında ve ağırlık merkezinde değişmelere yol açacaktır. Bu bağlamda hızla değişen aerodinamik etkiler ile uçak sarsıntıya uğrayacaktır. Bu durumu uçağın otomatik kontrol sistemi yazılımları düzeltebilecektir.

Çin Aerodinamik Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin (CARDC) Havacılık Teknolojisi Enstitüsü’nde Kıdemli Mühendis olan Du Xin ve ekibi; İHA’ların hücum kenarlarını savaş uçağının kanatlarının firar kenarlarına bağlayan yeni bir “firar kenarına kenetleme konfigürasyonu” geliştirdi. Buna ek olarak ekibin yazdığı algoritma ile Northwestern Polytechnical University tarafından geliştirilen FCC-100 uçuş kontrol bilgisayarı çalışmakta. Bu sistem savaş uçağında ve İHA’larda bulunurken İHA’ların uçaktan ayrılması esnasında oluşabilecek anlık aerodinamik etkilerin de sistem ile minimize edilebildiği öne sürülmekte. Du Xin, ilgili test hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Bu yeni tasarım, insanlı ve insansız hava araçları arasındaki hız ve menzil uyumsuzluğu gibi sorunları etkili bir şekilde çözebilir ve tamamlayıcı avantajlar sağlayabilir. Bu başarılı test uçuşu, Çin Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil savaş uçağı için yeni bir konsepti doğruluyor. Tasarım, farklı işlevlere sahip birden fazla uçağın koordineli uçuş için entegre edildiği insanlı ve insansız savaşın ileri bir modunu temsil ediyor.”

İlgili Olarak

Çin’in modernize edilmiş VN20 muharebe aracı görüntülendi

Melek Cevşen Yücel

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu