Ekonomi

Çip üreticileri bir günde 420 milyar dolar kaybetti

 

Hostinger

Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2024 16:25

ABD’de Asya ve Avrupa’da çip üreticilerinin hisseleri, Hollandalı yarı iletken çipleri yapan makinelerin üreticisi ASML’nin hayal kırıklığı yaratan satış tahminlerini yayınlamasının ardından düşüş yaşadı. Teknoloji şirketlerinin bir günlük küresel değer kaybı 420 milyar doları buldu.

Dünyanın en büyük çip üreticilerinin hisseleri, çip yapımında kullanılan makineleri üreten Hollandalı ASML’nin satış tahminlerini açıklamasının ardından 420 milyar dolar değer kaybetti. ASML, 2025 toplam net satışları için üst sınırını 40 milyar eurodan 35 milyar euroya (38 milyar dolar) düşürdüğünü açıkladı. ASML hisseleri kayıplarını genişleterek %5,0 düşerken bu 1998’den bu yana en büyük düşüş oldu.

Hollanda merkezli ASML’nin açıklaması, ABD’de işlem gören hisse senetlerinin ölçümünü üç aylık zirveye taşıyan yükselişi durdurdu. Nvidia, en yeni yapay zeka ürünüyle ilgili üretim sorunlarına ilişkin endişelerin azalmasıyla bu haftanın başlarında rekor bir kapanışa ulaştıktan sonra yaklaşık %5 düştü.

Yarı iletken üretim endüstrisi için yonga işleme ekipmanı tedarik eden Hollanda merkezli bir firma olan ASMI %2,3 düştü. Bir diğer çip ekipmanı üreticisi BE Semionductor %1,9 düştü.

Hollanda borsasında işlem gören yarı iletken firması STMicroelectronics %1,2, Alman çip üreticisi Infineon ise %1,1 değer kaybetti. Fransız yarı iletken malzemeleri üreticisi Soitec ise %0,9 düştü.

ASYA’DA KAYIPLAR

Bu arada Asya’da Japon yarı iletken üretim firması Tokyo Electron’un hisseleri en büyük kayıpları kaydeden hisseler yaklaşık %10 düştü. Renesas Electronics %3′ün üzerinde düştü. TSMC %3,3, Hon Hai Hassas Sanayi (Foxconn) %1,6 değer kaybetti. Güney Koreli yonga üreticis SK Hynix, %1,6 düşüşle işlem gördü. Dinamik rastgele erişimli bellek yongaları için dünyanın en büyük üreticisi olan Samsung Electronics’in hisseleri ise %1,9 düştü.

Kaynak

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu