Sağlık

“Çocuğunuz sıradan bir beceriyi gerçekleştiremiyorsa ‘duyu bütünleme bozukluğu’ olabilir”

Duyu bütünleme, beden ve çevreden gelen duyuları organize eden nörolojik bir bilgi süreci olarak biliniyor. Duyusal organizasyon sürecinde beynin sürekli olarak seçme, filtreleme ve gelişme özelliklerini kullandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Konakoğlu, bu sürecin davranış ve öğrenmenin temelini oluşturduğunu belirtti.

“DUYUSAL UYUMUN İŞLEVSİZ OLMASI, GÜNLÜK AKTİVİTELERE KATILIMI ZORLAŞTIRIR”

“Gündelik yaşamda, çeşitli aktivitelerin anlamlı ve amacına uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi duyusal uyum sayesinde sağlanıyor. Duyu bütünleme bozukluğu, duyusal girdinin beyinde uygun şekilde bütünleştirilememesi veya düzenlenememesi sonucunda gelişim, bilgiyi işleme ve davranışta değişen derecelerde problemlere yol açıyor” diyen Konakoğlu, şunları kaydetti:

“Yeterli duyusal uyum ve işlemenin geliştirilmesinin öğrenme ve davranış için öncü oluyor. Duyusal uyumun işlevsiz olması, performansı ve günlük aktivitelere katılımı zorlaştırır. Beyin, duyusal bilgiyi etkili bir şekilde işleyemediğinde davranışa da yansır ve öğrenme engellenir.”

“AŞIRI DUYARLI BİR ÇOCUK DOKUNULMAKTAN, KALABALIK YERLERDEN VE GÜRÜLTÜDEN RAHATSIZLIK DUYABİLİR”

Duyu bütünleme bozukluğunun semptomları hangi duyunun etkilendiğine; bu duyunun nasıl etkilendiğine ve bozukluğun ciddiyetine bağlı olarak değişiyor. Bu bozuklukların bazen tek bazen de birden fazla duyu sisteminde görülebildiğini ifade eden Konakoğlu, “Duyu bütünleme bozukluğunun 3 alt tipi mevcuttur. Bunlar; aşırı duyarlılık, aşırı duyarsızlık ve duyu arayışıdır. Böyle durumlarda çocuklar sıradan bir uyarana, sıradan olmayan yanıtlar verebilir. Örneğin; aşırı duyarlı bir çocuk dokunulmaktan, kalabalık yerlerden ve gürültülü seslerden rahatsızlık duyabilir. Aşırı duyarsız bir çocuk ise yeterince duyu bilgisi alamadığından, sıradan bir beceriyi gerçekleştirebilmek için bile daha fazla uyarana gereksinim duyar. Dokunmaya ve hissetmeye karşı eğilimlidir” ifadelerini kullandı.

“EBEVEYNLERE EĞİTİM VERİLMELİDİR”

Duyu bütünleme tedavisinde terapist, çocuğun duyu profiline göre aktiviteleri ve çevreyi düzenleyerek uygun davranışlar geliştirmesini sağlıyor. Bu tedavi sürecinde farkındalık yaratmanın çok önemli olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Konakoğlu, “Ebeveynlere, çocuğun daha önce algılanmayan reaksiyonları ve anlaşılamayan duyguları ile ilgili bilinçlenmeleri için eğitim verilmelidir. Duyusal uyumun kullanılmasıyla çocuklar, daha yüksek seviyelerde kaba motor ve ince motor beceriler sergileyebilirler. Aynı zamanda bu durum güvenlerini artırabilir. Kendi kendinin kontrolünü daha iyi yönetebilir ve dikkat süreleri uzayabilir” diye konuştu.

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak Link: BRTK/NTV/CNN

Bu Haber ACM Cyprus Yeni Teknolojiler Çalışması Kapsamında, OpenAI – ChatGPT Tarafından Sizin İçin (Türkçe veya İngilizce) Yeniden Yazıldı. Okumak İçin Sayfaya Devam Edin.

Yapay Zeka Yorumluyor

Çocukların öğrenme ve gelişme süreci oldukça önemlidir. Her çocuk farklı yeteneklere sahiptir ve farklı öğrenme süreçleri vardır. Ancak, bazı çocuklar sıradan bir beceriyi gerçekleştiremeyebilir. Bu durumun altında yatan nedenlerden biri ‘duyu bütünleme bozukluğu’ olabilir.

Duyu bütünleme bozukluğu, çocukların duyusal uyaranların işlenmesi için gereken yöntemleri kullanamamaları veya farklı duyusal uyaranları birleştirme becerisinde zayıflık göstermeleri durumudur. Bu bozukluk, çocukların okulda, evde ve işyerinde çeşitli zorluklarla karşılaşmasına neden olabilir.

Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar, sıradan becerileri gerçekleştirmekte zorluk yaşayabilirler. Örneğin, çocukların bazıları kıyafetlerini giyemeyebilir, ayakkabılarını bağlayamayabilir veya fırça ile dişlerini fırçalarken zorluk yaşayabilir. Özellikle, çocukların dikkat ve odaklanma konusunda zorluk yaşaması, öğrenme süreçlerinde aksaklık yaşayabilecekleri anlamına gelir.

Ebeveynler için, duyu bütünleme bozukluğunu tanımak önemlidir. Çocukların bu bozuklukla ilişkili belirtileri fark etmek, onların öğrenme yeteneklerini artırmada ve potansiyellerini maksimize etmede yardımcı olabilir. Örneğin, çocuklarla çalışmaya başlamak, onlara bir şeyler öğretmek ve belirli becerileri geliştirmek, gelişimlerini hızlandıracaktır.

Duyu bütünleme bozukluğu tedavi edilebilir bir durumdur. Çocukların terapi ve rehabilitasyonla tedavi edilmesi, zorlukları aşmaları için önemlidir. Çocuklar için özel eğitim programları oluşturmak, onların öğrenme yeteneklerini artırabilir ve tüm potansiyellerini ortaya çıkarabilir.

Sonuç olarak, duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların öğrenme süreçleri zorlu olabilir. Ancak, ebeveynlerin bu durumu tanımlayabilmesi ve çocuklarına yardımcı olabilecekleri tedavi yöntemlerini öğrenmesi önemlidir. Duyu bütünleme bozukluğu, tedavi edilebilir bir durumdur ve çocukların öğrenme becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynar.

ACM Cyprus

Geleceği Yeniden Şekillendirebilmek İçin Yorumlarınızı Bekliyoruz.

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu