Türkiye

Cuma namazı evde kılınır mı? Cuma namazını cemaatle kılmak zorunlu mu Diyanet bilgisi!

Her cuma günü cemaatle birlikte camilerde kılınan Cuma namazının detayları Cuma namazına gidecek olan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Özellikle Cuma namazına yeni başlayan müminler Diyanet’in yayınladığı bilgiler doğrultusunda ibadetlerini eksiksiz gerçekleştirmek istiyor. İçinde bulunduğumuz koronavirüs salgınından dolayı bazı vatandaşlar camilere gitmekte çekiniyor bu nedenle evde kılınabilir mi sorusuna yanıt arıyor. İşte cuma namazına dair detaylar..

CUMA NAMAZI EVDE KILINIR MI, CEMAATLE KILINMASI ZORUNLU MUDUR?

Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan geçtiğimiz aylarda yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs nedeniyle cuma namazıyla ilgili açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Cuma namazının, kitap, sünnet ve icmâ ile sabit olup, cemaatle kılınan ve şartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namaz olduğu belirtildi. Bununla birlikte can ve mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeşitli mazeretlerin, Cuma namazına gitmemeyi mubah hale getirdiği bilindiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu kapsamda hasta olup Cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimselerin Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığı kaynaklarımızda açıkça ifade edilmiştir. İslam’ın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumu da, aşağıda zikredilen şartlar çerçevesinde Cuma namazıyla ilgili bir mazeret olarak değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede; koronavirüs hastalığının görüldüğü ülkelerde yaşayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanlar mazeretli sayılacağından Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılabilirler. Koronavirüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, Cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir. Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar.”

Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı kılınışı Diyanet!

Cuma süresinin anlamı ve fazileti nedir? Cuma süresi 9.10.11. Ayetlerinin Türkçe ve Arapça okunuşu ve meali!

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu