Yaşam

Cüz Nedir, Kur-An’ı Kerim’de Kaç Cüz Vardır? Her Cüz Kaç Sayfa, Kaç Ayettir?

Cüz Nedir?

Cüz sözlük içerisinde bütünü meydana getiren bölümlerden her biri şeklinde ifade edilir. Cüz kelimesinin sözlük içerisinde yer alan bir başka anlamı ise din ile ilgili olan anlamıdır. Bu anlamına bakıldığında ise Kuran’ın meydana geldiği otuz bölümünden her biri için kullanılan kelimeyi ifade eder.

Cüz Kelimesinin Kapsamı Nedir?

Belirli bir süre zarfında Kuran’ın tamamını bitirebilmek isteyen okuyucular için günde ne kadar okuması gerektiğini amaçladığı süre boyunca bitirebileceğini gösterebilmek için mushafların kenar kısımlarına cüz, rubu ve hizip gibi işaretler konulmuştur. Bu işaretlerin belirlenmesi kapsamında bazen sözcük adetleri, bazen ise harf adetleri esas alınmıştır.

Cüz adetlerinin tespit edilmesinde otuz günlük Ramazan ayları içerisinde teravih namazları kapsamında Kur’an’ın bütününü hatmetmek isteyen kişilerin bir gecede ne kadar okumasının gerekli olduğu yaklaşımından hareket ederek otuz sayısı yaygın bir şekilde benimsenmiştir. Cüzler belirli olan bir sayfa sayısını göstermemiş olsa da hattatların Kur’an’ı ezberleyebilmek için geliştirmek için berkenar mushaf düzeni içinde bir cüz yirmi sayfa tutacak biçimde ayarlanmıştır. Toplam altı yüz sayfadır. Cüzlerin başlangıçlarını gösterebilmek için mushafların kenarlarına, güneşi sembolize edebilen bir süs konulur ve bu süsün içine cüz numarası kaleme alınır.

Her bir Cüz Kaç Sayfadan Oluşur?

Cüzler belirli olan bir sayfa sayısını göstermemiş olsa da hattatların Kur’an’ı ezberleyebilmek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeni içinde bir cüz 20 sayfa tutacak biçimde ayarlanmıştır. Toplam altı yüz sayfa olmaktadır.

Bir Hatim Kaç Cüzdür?

Cüz ile alakalı bilgiler Kur’an 30 tane cüzden meydana gelir. Cüzler kimi mushaflarda iki, bazılarında da dört hizip tutan çok daha küçük birimlere ayrılabilirler. Cüzler adlandırılırken bazen ilgili olan cüzün sıra numarası, bazen de ilgili olan cüzdeki ilk ayetin birkaç kelimesi kullanılmaktadır.

Hatim Nedir, Nasıl Yapılır? Hatim İndirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Hatim Nedir, Nasıl Yapılır? Hatim İndirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

 

Pools Plus Cyprus


Kaynak: NTV/CNN

Pools Plus Cyprus

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Stallion Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı
Başa dön tuşu