DEFTR Genel Koordinatörü Tan Dedeoğlu ile Söyleşi
Havacılık ve savunma sanayiinde simülasyon alanında çalışmalarını sürdüren DEFTR havacılık çalışmalarını Defence Turk’e değerlendirdi.
Ahmet Alemdar
Defence Turk: Firmanız ve faaliyetleriniz hakkında konuşmadan önce sizi tanıyabilir miyiz?
Tan Dedeoğlu: Öncelikle ziyaretiniz ve şirketimiz DEFTR’ye göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür ederim. Ben Tan Dedeoğlu, Hacettepe Üniversitesi mezuniyetim sonrasında katılmış olduğum DEFTR ailesinde sırasıyla Dış Ticaret, İş Geliştirme ve Proje Yönetimi departmanlarında görev aldım. MBA eğitimim devam etmekte olup , şu an şirketimizde Genel Koordinatör olarak görevimi sürdürüyorum.
Defence Turk: Genç diyebileceğimiz bir firma aslında DEFTR Teknoloji, buna karşın yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteriyorsunuz. Özellikle ihracat boyutunda ne gibi bir politika izliyorsunuz? Önümüzdeki süreçte hedefleriniz nelerdir?
Tan Dedeoğlu: İhracatta güçlü bir büyüme ve sürdürülebilirlik hedefliyoruz. hem yurtiçinde hem de yurt dışında önemli faaliyetlerde bulunuyoruz. İhracat konusunda izlediğimiz politika, yüksek teknoloji ürünlerimizi global pazarlara sunarak hem ülkemize katma değer sağlamak hem de uluslararası alanda marka bilinirliğimizi artırmak üzerine kuruludur. Öncelikle, hedef pazarlarda ihtiyaç analizleri yaparak ürünlerimizi bu ihtiyaçlara göre özelleştirerek pazar dinamiklerine daha hızlı adapte olmayı hedefliyoruz. Ayrıca, kalite ve yenilikçiliği odak noktası haline getirerek, uluslararası sertifikasyonlara önem veriyoruz.
Bu çalışmalarımız neticesinde hem askeri, hem de sivil sektörde muhabere amaçlı kullanılan “Sesli İletişim ve Kontrol Simülatörümüz (VCCS/Voice Communication Control Simulator)”ümüzün testleri ve kabulleri başarı ile tamamlandı ve yakın zamanda ihracatını gerçekleştirdik. Simülatörümüz aktif şekilde eğitimlerine devam etmekte olup, çevre ülkelerden yoğun ilgi ve talep görmektedir.
DEFTR Genel Koordinatörü Tan Dedeoğlu ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 21′nci sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Defence Turk: Simülatör sistemlerinde hizmetiniz olduğunu biliyoruz. Bu noktada sormak istiyoruz, çalışmalarınız askeri ve sivil hangi ürün ve çözümleri içeriyor?
Tan Dedeoğlu: Hem askeri, hem de sivil sektöre hizmet vermekteyiz.
Şirketimiz askeri ürün ve hizmet projelerimiz kapsamında Türk Savunma Sanayisine simülatör ürün geliştirme ve yine aktif şekilde kullanılan simültörler için bakım-onarım-idame-işletme, modernizasyon ve mühendislik hizmeti veren deneyimli ve yenilikçi bir firmadır.
Gerek ana yüklenici olduğumuz, gerekse proje yönetiminde aktif olarak görev alarak kıymetli Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için geliştirdiğimiz ve hizmetine sunduğumuz simülatör ürün geliştirme projelerimizin başında Hava Trafik Kontrolü Eğitim Simülatörü, Gemi Köprü üstü Simülatörü, Radar Simülatörü, Sonar Simülatörü ve Muhabere Simülatörlerimiz bulunmaktadır. Yine yakın zamanda teslimini gerçekleştireceğimiz ve açılışında sizleri de tekrar aramızda görmekten mutlu olacağımız bir simülatörümüzü daha kıymetli savunma sanayimizin hizmetine sunacağız.
Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ve pilotlarımızın aero fizyolojik yetenekleri geliştirmek için kurulan “Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi (USAEM) Simülatör ve Teçhizatlarının Bakım-Onarımı” ile Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde bulunan ve gemi yangın söndürme ve yara savunma eğitimleri vermek için kurulan “Yangın ve Yarasavunma Simülatörleri Bakım- Onarımı” projelerimize başarı ile devam etmekteyiz.
Ayrıca sivil sektöre ve sivil kullanım amacıyla kamu kurumlarına da hizmet sunmaktayız. Bu kapsamda personelimizin geliştirdiği, tasarladığı, entegrasyonunu yapıp teslim ettiğimiz projelerimiz içerisinde Kar Küreme Aracı, Uçak Kurtarma ve Yangınla Mücadele, Push Back, Apron, Bagaj Taşıyıcı Aracı, Follow Me, Uçak Hasar Tespit simülatörlerini bünyesinde bulunduran Bütünleşik Havalimanı Simülatörümüz bulunmaktadır.
Ülkemizde yerli ve milli imkanlarla üretilen, içerdiği teknoloji ve eğitim kapsamı ile dünyada da ilk olarak nitelendirilen özelliklere sahip, sivil ve askeri alanda kullanılabilen Gece Görüş Eğitim Sistemi Simülatörümüz Sağlık Bilimleri Üniversitesine teslim edilmiştir.
Son olarak, Teknopark ofisimiz bünyesinde AR-GE faaliyetlerimiz kapsamında Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik, Yapay Zeka , Medikal ve Elektrikli Araç Şarj Ünitesi projelerimize devam etmekteyiz.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı